10 Цитата от велики зен майстори

February 26, 2023


Думата "дзен" идва от санскритската дума "дхян" или "дхяна". Думата се превежда на запад като "съзерцание" или "медитация", но наистина е по-добре тези думи да бъдат оставени, тъй като носят всякакви асоциации със себе си в ума на човека. "Разбирането" на дзен не може да бъде предадено от човек на човек, за това и великите майстори не са давали дефиниция. Дзен разкрива своята природа от самосебе си, когато умът види своята пустота (празнота). Когато думата "дхяна" е била пренесена от Индия в Китай от Бодхидхарма, тя се превърнала в "чан", заради разлика в диалекта. И когато думата "чан" е била пренесена от Китай в Япония, тя се превърнала в "дзан, дзен, зен". Когато става дума за "дхяна", "чан" или "зен", всъщност става дума за посочване на едно и също нещо. Думите на велики дзен майстори като Бодхидхарма, Хуйнен, Хуангбо, Хуайхай, Линдзъ, Хакуин Екаку и много други, излъчват едно и също ухание, което човек може да долови и следвайки го, да открие източника. Ето и някои кратки фрази, които излъчват това ухание.

1. "Тези, които почитат (боготворят) не знаят. Тези които знaят не почитат."
- Бодхидхарма

2. "Истинският смисъл на предписанията е, че човек трябва да се въздържа не само от пиене на алкохол, но и от напиване от нирвана."
- Басуи Токушо

3. "Колкото повече търсите Буда и Дхарма, толкова по-далеч отиват те."
- Линдзъ

4. "Истината няма нищо общо с думите. Истината може да се оприличи на ярката луна в небето. Думите в този случай могат да бъдат оприличени на пръст. Пръстът може да посочи местоположението на луната. Пръстът обаче не е луната. За да погледнете луната, е необходимо да погледнете отвъд пръста си."
- Хуйнен


5. "Да изучаваш Будизма, означава да изучаваш собственото Аз. Да изучаваш собственото Аз означава да го забравиш. Да забравиш собственото Аз означава да бъдеш просветлен от всичко, което те заобикаля. Да бъдеш просветлен от всичко, което те заобикаля, означава да отхвърлиш собственото си тяло и разум и телата и разума на другите. Просветлението изчезва безследно — и тази безследност продължава безкрайно."
- Доген

6. "Не мразете възникването на мисли и не спирайте мислите, които възникват. Просто осъзнайте, че първоначалният ни ум, още от самото начало, е отвъд мисълта, така че каквото и да става, вие никога не се забърквате в мислите. Осветете оригиналния ум и не е необходимо друго разбиране."
- Банкеи Йотаку

7. "Всички същества по природа са Буди, както ледът по природа е вода. Без вода няма лед; без същества, няма Буди."
- Хакуин Екаку

8. "Не се стремете да следвате стъпките на мъдрите. Търсете това, което те са търсили."
- Мацуо Башо

9. "Преди просветление; цепи дърва, носи вода. След просветление; цепи дърва, носи вода."
- Древна зен поговорка

10. "Нещата извличат своята същност и природа чрез взаимозависимост и са нищо (празни) сами по себе си."
- Нагарджуна

Ако смятате, че тази статия има стойност и може да се отрази благоприятно на хората около вас, ви насърчаваме да я споделите. По този начин ще помогнете и на нас.

Автор: Васил Стоянов

Powered by Blogger.