Хуйнен - неповторимата история на шестия зен патриарх


Даджиан Хуйнен е бил шестият чан/зен патриарх, и е един от най-редките изключения в будизма. Нямало е втори случай като неговия до момента. Роден е през 638г. и напуска тялото си през 713г. Когато е бил още дете, баща му умира и остава сам с майка си в беднотия. Макар и още дете, Хуйнен започва да продава дърва за огрев, за да помага на майка си. Един ден, като по-голям, докато доставял дърва на негов клиент, срещнал човек който рецитирал "Диамантената Сутра" (свещен текст в будизма) и макар самият той да не можел да чете и пише, моментално разбрал чутото и получил сатори (внезапно просветление). Хуйнен разпитал човека защо рецитира сутрите и от дума на дума се оказало, че той идвал от манастир в който живеел петият чан/зен патриарх и предложил на Хуйнен да го посети.


ПРИСТИГАНЕТО В МАНАСТИРА

След един месец Хуйнен стигнал до манастира, но на портите бил спрян от монаси, които живеели там. Тъй като Хуйнен изглеждал като беден мръсен дивак, монасите се опитали да го отпъдят заявявайки, че не могли да допуснат такъв мръсен човек на такова свещено място. Докато тази ситуация се разигравала, най-добрият ученик на петия патриарх - Шънсиу, видял случващото се и се намесил, като допуснал Хуйнен да влезе в манастира. Когато влязъл в помещението в което се намирал петият патриарх монасите започнали да приказват грубо и да се присмиват. Петият патриарх - Хонгрен, попитал, "Кой си ти и какво търсиш?" Хуйнен обяснил, че е обикновен човек, който иска да бъде негов ученик и да реализира своята буда-природа. Хонгрен го попитал отново, "Значи си обикновен човек и на всичкото отгоре дивак. Как смяташ, че можеш да станеш Буда?", а Хуйнен отвърнал, "Дивакът се различава единствено физически от Ваше Светейшество, но каква е разликата в нашата буда-природа?" Петият патриарх разбрал що за човек седи срещу него и уредил, така че Хуйнен да бъде изпратен да цепи дърва и да начуква ориз в задния двор на манастира, така че да стои далеч от главната зала. В продължение на осем месеца не му било обръщано никакво внимание от патриарха, не е получавал никакви наставления, никакви учения, бил е просто един обикновен работник в манастира с който са се гаврели невежите монаси от време на време. Въпреки това Хуйнен продължавал да си върши ежедневната работа без да задава въпроси, без да иска нещо, без да се тормози излишно.


КОНКУРСЪТ ЗА НАСЛЕДНИК

На осмия месец от престоя му в манастира, Хонгрен осъзнал, че не му остава още много време преди да си отиде от този свят и трябвало да открие свой наследник на Учението. За да може човек да бъде наследник на "Учението" знанието не е достатъчно. Учението се предава единствено на просветлен човек. Ако няма просветлен човек на който да бъде предадено, остават само писания, ритуали и методи, но духът се загубва. Бил е огранизиран "конкурс" по стихотворения, или поеми, чрез които учениците имали възможността да покажат дълбочината на своето разбиране. Най-добрият ученик - Шънсиу, се колебал много дали да участва, тъй като не бил достатъчно сигурен в собственото си разбиране и не искал да представи нещо което може да не се хареса на Хонгрен, макар и всички в манастира да били убедени в дълбочината на разбирането му. В крайна сметка Шънсиу се решил една вечер да съчини стихотворение, но тъй като нямал куражa да го представи на петия патриарх, го закачил анонимно на стената на един от коридорите на манастира. На следващата сутрин монасите видяли стихотворението и се насъбрали да му се възхищават. То гласяло:

"Тялото е бодхи дърво. (дървото под което Буда е получил своето просветление)
Умът е като стойка на ярко огледало.
Постоянно трябва да се стремим да го полираме и да не позволяваме да се събере прах."

Когато петият патриарх видял стихотворението заявил, че не е достатъчно добро. Това раздразнило ума на Шънсиу и не пожелал да напише друго. Два дена по-късно, Хуйнен чул някой да рецитира това стихотворение и разпитал относно контекста му. Монахът му обяснил цялата работа с Хонгрен, за "конкурса" и "наследника", при което Хуйнен пожелал да види стихотворението с очите си и да отдаде своите почитания. Когато пристигнал пред стихотворението поискал от един чиновник с нисък ранк да му го прочете, тъй като той бил неграмотен и не можел да чете и пише. След като го чул отново, поискал от чиновника да запише негово стихотворение, което ще му изрецитира, и да го закачи до другото. Стихотворението на Хуйнен гласяло:

"Бодхи в същността си няма дърво.
Огледалото няма стойка.
Буда-природата винаги е ясна и чиста.
Къде може да се събере прахта?"

Монасите били озадачени. Не разбирали какво означава това, сметнали го за пълни глупости. Хонгрен видял стихотворението и го премахнал от коридора, заявявайки, че авторът на това стихотворение не е постигнал просветление. На следващия ден, петият патриарх отишъл вечер тайно в стаята на Хуйнен и му разкрил същността на цялата Диамантена Сутра. Когато Хуйнен чул думите, "човек трябва да активира своя ум, така че да няма привързаности", получил тотално просветление в което осъзнал себе-природата на всички неща. С това Хонгрен предал купата и робата си на Хуйнен, с което символизирал предаването на Учението и той станал шестият чан/зен патриарх. Хонгрен също така му обяснил, че истинското предаване на Учението се случва от ум-на-ум. Това, което се предава е Умът, а не знанието. Петият патриарх тайно го отпратил далеч от манастира, защото знаел, че монасите ще направят голям скандал и ще се опитат да му навредят. Стотици хора тръгнали след Хуйнен, за да се опитат да му откраднат робата и купата, но не успяли. В последствие, когато вече е твърдо установен като шести патриарх на чан/зен, изнася дълга реч пред хиляди събрали се монаси и миряни, която е толкова проницателна, че става класифицирана като "сутра". Тази негова реч става свещен текст в будизма, познат като "Олтарната Сутра" (Platform Sutra).


ХУЙНЕН

Хора като Хуйнен се раждат на Земята веднъж на хиляди години. Получаване на сатори само от едно чуване на определен израз, макар и без грамотност, говори за много силна кармична връзка с въпросното учение, както и за много работа в тази насока в предишни съществувания. Това събитие може да се случи единствено на човек, който е докарал себе си до ръба и му е необходимо само още една малка крачка, която може да се случи по всяко време. Всеки човек, който е вложил много време и енергия в нещо, само една дума, един израз, относно това нещо, може да отключи моментално дълбоко чувство, което съдържа целия този житейски опит в себе си. Ето и някои от изказванията на Хуйнен като шести патриарх:

"Капацитетът на ума е широк и огромен, като необятното небе. Не сядайте с ум, фиксиран върху празнотата. Ако го направите, ще попаднете в неутрален вид празнота. Празнотата включва слънцето, луната, звездите и планетите, великата земя, планини и реки, всички дървета и треви, лоши хора и добри хора, лоши неща и добри неща, рай и ад; всички те са насред пустота. Празнотата на човешката природа също е такава."

"Истината трябва да се живее, а не само да се изрича."

"Объркани от мисли, ние изпитваме двойственост в живота. Необременен от идеи, просветленият вижда единната Реалност."

"Преди да помислиш добро или зло, кой си ти?"

"Както една лампа служи за разсейване на хиляда години тъмнина, така един проблясък на мъдрост унищожава десет хиляди години невежество."

Ако смятате, че тази статия има стойност и може да се отрази благоприятно на хората около вас, ви насърчаваме да я споделите. По този начин ще помогнете и на нас.

Автор: Васил Стоянов

Powered by Blogger.