Чакрите - какво представляват и имат ли значение изобщо?

March 18, 2023

Това, което наричаме "чакра" във връзка с нас е "енергиен център" в който се пресичат "нади". Думата "нади" се превежда като "енергийни канали" или канали, през които енергиите на по-финото тяло преминават. "Чакрите" са манифестация на енергийното тяло, което е на границата на физикалността. Енергийното тяло е изградено от около 72 000 нади. Енергията, която минава през тези канали се нарича "прана" ("чи", "ки"). Менталното тяло, заедно с физическото тяло изглеждат като две отделни проявления, но всъщност са едно цяло "ум-тяло". Мисленето, емоциите и тялото не са три отделни неща. Идеята за "тела" е много объркваща и най-вече погрешна. Мислите и емоциите са по-фина материалност, но все пак са материя. Те не са нищо друго освен електрически сигнали и химични елементи случващи се във физическото тяло. Енергийното тяло е още по-фино, тъй като е невидимо за очите, но все пак е от физически характер. Всеки орган и всяка част на тялото функционира по определен начин спрямо начина на проявление и поток на прана през тях.

Думата "прана" се превежда като "първична храна" или "даващата живот сила". Когато казваме "прана", имаме предвид силата, която създава един цял аспект, без който физическото съществуване, както го познаваме, става невъзможно, тя е навсякъде в простарнството, а това, което наричаме "въздух" и неговите съставни части са само носители на прана, но те самите не са прана. Физическото проявление е един танц диктуван от поведнието на прана.


Тези енергийни канали се пресичат в някои точки и енергията преминаваща през тях образува "вихърно движение". Надите са като течащи реки от прана.

[ Нади ]

В Йога науката съществуват седем основни точки в които енергийните канали се вливат. Тези точки са познати като "седемте основни чакри". Въпреки това, китайската акупунктурна медицина се базира на такива точки, които са много повече от тези седем. Тези точки също са чакри, но в по-малък мащаб, тъй като не се пресичат толкова много нади в тях. Акупунктурната медицина може да излекува една част на тялото като се "поправи" точка намираща се на съвсем друга, тъй като се премахва блокирането на цялостния поток на енергията. Общият брой чакри в тялото са 112.

ТРИТЕ ОСНОВНИ НАДИ

Съществуват три основни енергийни канала в тялото. Първият е познат като "Сушумна", който е разположен вертикално на нивото на гръбначния стълб. Tова е каналът, през който енергията на "Кундалини" се движи нагоре, като по този начин съзнанието достига до Източника. Другите два канала са наречени "Ида" и "Пингала"; всеки един от тях е двупосочен, или казано по друг начин, енергията може да тече нагоре и надолу през тях. Трите канала са аналогични на Ин-Ян и пътят на Дао по средата, както и на трите колони в Кабалата.

[ Сушумна, Ида и Пингала ]

Течащата през Пингала и Ида енергия може да бъде използвана по два начина - да откриваме, или да създавамe. Да медитираме, или да действаме. Да бъдем Буда, или Айнщайн. Човек на вътрешния свят, или човек на външния свят. Чакрите отговорят на седем основни нива на съзнанието. Когато съзнанието е в определено състояние това наричаме "активиране на определена чакра". Седемте чакри отговарят на следните състояния на съзнанието:

- Муладхара - намираща се в перинеума, свързана с оцеляването.

- Свадищана - намираща се в долната част на корема, свързана с креативността и сексуалността.

- Манипура - намираща се в слънчевия сплит, свързана с волята и силата.

- Анахата - намираща се в близост до гръдния кош, свързана с любовта и състраданието.

- Вишуда - намираща се в гърлото, свързана с комуникацията и окултизма.

- Аджна - намираща се между веждите, свързана с ясно-видството (ясното виждане на нещата), интуицията и въображението.

- Сахасрара - намираща се върху темето на главата, свързана със съзнанието.


КУНДАЛИНИ И СЪЗНАНИЕ

Чакрите са най-вече свързани с богиня на име "Кундалини". Тя е илюстрирана като спяща змия, навита три и половина пъти около първата чакра, намираща се в перинеума. Името, което носи тази богиня идва от думата "Кундала", което означава "навито в топка". Самата "Кундалини" представлява спящото съзнание на човека, което не отива отвъд оцеляването и размножаването. Макар и повечето хора да мислят, че животът им не се върти около оцеляване и размножаване, тези мисли са идеи, които носят спокойствие, а не реалност. Когато човек се събуди по един или друг начин (доброволно или форсирано), съзнанието тръгва "нагоре", това е пътешествие в което то започва да разкрива малко по малко естеството на живота. "Разкриването" се състои в "осъзнаването" на различни "по-висши" аспекти. А самото "осъзнаване" означава да осветиш нещо което винаги е било там, просто съзнанието не е хвърлило светлината си върху него, за да го види. Съзнанието започва да "изпада" в различни състояния спрямо това което осветява. Тези състояния също така могат да бъдат усетени и физически понякога. Например когато човек види, че му предстои да бъде наранен физически по начин, по който е бил наранен в миналото, в мястото около гениталите се проявява усещане, което е сравнително неприятно. Когато се притеснява, може да го усети в стомаха. Когато изпитва състрадание, го усеща в гърдите. Състоянието на съзнанието афектира енергийното тяло и ментално-емоционално-физическото тяло. Различните "медитативни" практики, в които се набляга на "концентрацията на ума" са практики, чрез които човек може да насочва съзнанието си по своя воля. По този начин човек става способен да променя цялата си "същност" (ментално, емоционално, дори и физически) по избор. Концентрацията на ума не се състои в "мисленето". Много голяма част от духовните методи не се интересуват от "чакри", тъй "чакра системата" е просто описание на процес, който се случва в човека. Не е нужно на човек да знае каквото и да е относно "чакри" и "енергии", за да стъпи на върха на планината. Човек може да направи и директен скок от спане към пълно просветление, без да минава през други състояния на съзнанието, но това е нещо, което се е случвало прекалено рядко и обикновено разликата между двете състояния на съзнанието - от спящото до изцяло будното - е прекалено голяма и човек умира.

ДРУГИ СИСТЕМИ

В някои религии системата от чакри е изградена от три, четири или пет, а не от седем или повече. Причината за това е, че различните религии имат различна философска основа. Някои използват състраданието, други волята, трети възбудата и т.н. Спрямо тяхната философска основа, която е тяхното учение предадено от някого, последователите на конкретната религия насочват съзнанието си спрямо учението. По този начин култивират ума, чрез различни практики, така че той да може да държи съзнанието в състоянията посочени от думите на просветлените хора преди тях. Така те вървят по стъпките на предците си, които са стигнали до върха. Някои религии стигат до върха чрез три стъпки на съзнанието, други чрез пет. Някои чрез една, а други чрез девет. Тези стъпки са самата "система от чакри". Когато казваме, че "същността" на човека е "еди-каква-си", имаме предвид, че съзнанието на този човек е в съответното състояние. Тогава можем да кажем, че човек действа искрено и "истински", действа от "своята природа", дори и действието му да е деструктивно. "Природата" на човека се определя от състоянието и "нивото" на съзнанието му. Когато човек действа от интелекта си (което наричаме морал), тогава това е самозаблуда, защото съзнанието му не се намира в състоянието, което думите му описват. Казано по друг начин - не говори за нещо, което ти самият не си. Човек, който познава всички състояния в които съзнанието може да бъде, и също така е усвоил методите на ума с които да ги провокира по желание, се нарича "Чакрешвара". Този тип хора нямат "същност", или друг начин на изразяване би бил "с променлива същност", тъй като съзнанието им може да бъде в много различни състояния, дори и напълно противоположни. Когато такъв човек говори и действа, винаги е искрено и това се долавя от слушателя, тъй като атмосферата, която такъв човек излъчва грабва вниманието ти, превзема съзнанието ти и го насочва към това, което посочва с думите си - води те до мястото, в което се намира есенцията на думите му. Когато говори за смъртта, се превръща в смъртта. Когато говори за състрадание, се превръща в състрадание. Всяко състояние на съзнанието може да бъде плитко или дълбоко. Колкото по-дълбоко е, толкова повече човек навлиза в "мистичния" му аспект. Последната чакра - Сахасрара, е съзнанието, което осъзнава самото себе си. Човек в това състояние не е тук и хора, които се намират постоянно в него нямат работа тук, тъй като създават излишни грижи и проблеми за хората около тях. Смъртта на хора, чието съзнание е осъзнало себе си, е освобождение, а не мъчение. Когато просветлен човек умре, не казваме, че е смърт, а нирвана. Такъв човек не умира по същия начин, по който умира спящия. Всички хора се раждат по един начин, но смъртта за всеки е различна. За едни е вечна "светлина", за други е изпадане в "тъмна" кома - в дълбок несъзнателен сън.

Ако смятате, че тази статия има стойност и може да се отрази благоприятно на хората около вас, ви насърчаваме да я споделите. По този начин ще помогнете и на нас.

Автор: Васил Стоянов
Powered by Blogger.