Алгазел - 25 цитата за живота и смъртта от великия суфиски майстор


Алгазел (Абу Хамид ал-Газали) е роден в Газалех през 1058г. и почива през 1111г. Макар сравнително краткия си живот, остава един от най-влиятелните мислители в човешката история. Заедно с Фарид ад-Дин-Аттар, Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми, Настрадин Ходжа и малцина други, остава познат и като един от най-великите суфи учители и мистици. Баща му почива, когато е още дете, което го поставя в ръцете на суфи учител от ранна възраст. По-късно през живота си се отдава в търсене на истината, като напуска работата си и семейството си, раздавайки всичките си притежания на бедните. Пътува приблизително 10 години из Палестина, Сирия и Египет. Последните години от живота си ги прекарва като суфи учител и успява да напише Maqasid al-falasifa (Намеренията на философите), която се превежда на множество езици в послeдствие и става една от най-ценните книги свързани със суфизма и ислямската религия. Тук са събрани 25 откъса от нея.


1. "Желанията правят слуги от крале, а търпението крале от слуги."

2. "Знанието без действие е прахосничество, а действието без знание е глупота."

3. "За да придобиеш това, което обичаш, първо трябва да бъдеш търпелив с това, което мразиш."

4. "Не позволявай на сърцето си да се наслаждава на хорските хвалби, нито се натъжавай от тяхното осъждане."

5. "Лицемерът търси грешки; вярващият търси извинения."

6. "Човек с лош характер наказва собствената си душа."

7. "Ако не се приготвиш за Отвъдното сега, кога тогава ще го направиш?"

8. "Понякога любовта между двама души се засилва не заради красота или някакво предимство, а поради чиста духовна близост."

9, "Ако си зает със себе си сега, ще бъдеш зает и със себе си тогава. Ако си зает с Аллах сега, ще бъдеш зает с Него тогава."

10. "Който казва, че всякаква музика е забранена, нека твърди и че песните на птиците са забранени."

11. "Притежаваш единствено това, което няма да бъде загубено при корабокрушение."

12. "Половината от неверието в Аллах в света е причинено от хора, които карат религията да изглежда грозна поради тяхното лошо поведение и невежество."

13. "Да се ​​довериш напълно на Аллах означава да бъдеш като дете, което дълбоко знае, че дори и да не извика майката, майката е напълно наясно с неговото състояние и се грижи за него."

14. "Природата на човека се състои от четири елемента, които произвеждат в него четири атрибута, а именно зверското, бруталното, сатанинското и божественото. В човека има нещо от свинята, кучето, дявола и светеца."


15. "Покварата на религиите идва от превръщането им в обикновени думи и външен вид."

16. "Не спорете с никого по никакъв въпрос, доколкото е възможно. Защото в спора се крие много вреда и злото е по-голямо от ползата."

17. "Този видим свят е следа от онзи невидим и първият следва втория като сянка."

18. "Пътят към рая е изкачване нагоре, докато адът е надолу. За това има борба да стигнем до рая, а не до ада."

19. "Щастието на капката е да умре в реката."

20. "Който определя истината само от хората, остава изгубен в равнините на недоумението. По-скоро oпознайте истината и ще познаете нейните хора."

21. "Човешкото същество не е човешко същество, докато неговите склонности включват самоугаждане, алчност, избухливост и нападение на други хора."

22. "Който прехвърли четирийсетте, без добродетелта му да надделее над порока, нека се приготви за адски огън. Този съвет съдържа достатъчно за хората на знанието."

23. "Всеки ваш дъх е безценно бижу, тъй като всеки от тях е незаменим и веднъж изчезнал, никога не може да бъде върнат."

24. "Със сигурност не очите са слепи, а заслепени са сърцата, които са в гърдите."

25. "Работете за вашия земен живот пропорционално на местоположението ви в него и работете за задгробния си живот пропорционално на вашата вечност в него."

Автор: Васил Стоянов

Powered by Blogger.