30 от най-добрите цитати на Сократ

March 01, 2023


Сократ е смятан за "бащата на западната философия" и има основание да е така. За разлика от всички философи преди него, той дава на света уникална форма на философията, а именно използването ѝ, за да разруши самото философстване на останалите. Философите живяли преди него са създавали свои разсъждения относно същността на света и човека, както и тяхната връзка. Всеки следващ е смятал, че надгражда върху философиите на предците си, но Сократ разрушавал цялото това "надграждане" като поставял философиите на останалите във въображаеми ситуации, в които изглеждали просто глупави и грешни. Сократ може да се каже, че е бил лишен от собствена конкретна философия, но работата му била да отнема убедеността в заключенията на останалите. Тук са събрани тридесет от неговите най-добри цитати, разкриващи що за човек е бил.

1. "Единствената истинска мъдрост е да знаеш, че нищо не знаеш"

2. "Неизследваният живот не си струва да се живее."

3. "Ако не получиш това, което искаш, страдаш; ако получиш това, което не искаш, страдаш; дори когато получиш точно това, което искаш, пак страдаш, защото не можещ да го задържиш завинаги. Твоят ум е твоето затруднение. Той иска да бъде свободен от промяна. Без болка, без задължения на живот и смърт. Но промяната е закон и никакви преструвки няма да променят тази реалност."

4. "Децата сега обичат лукса; имат лоши маниери, презрение към властта; те показват неуважение към по-възрастните и обичат бърборене вместо упражнения. Децата вече са тирани, а не слуги на своите домакинства. Те вече не стават, когато старейшините влязат в стаята. Те противоречат на родителите си, бърборят пред компания, похапват лакомства на масата, кръстосват крака и тиранизират учителите си."

5. "Понякога издигате стени, не за да държите хората отвън, а за да видите кой го е грижа достатъчно, за да ги събори."

6. "Никой няма право да бъде аматьор по отношение на физическата подготовка. Срамота е човек да остарее, без да види красотата и силата, на които е способно тялото му."

7. "Нека този, който ще мести света, първо премести себе си."

8. "Доволството е естествено богатство, луксът е изкуствена бедност."

9. "Използвайте времето си, за да се усъвършенствате чрез писанията на други хора, така че лесно да стигнете до това, за което другите са работили усилено."


10. "Часът на отпътуването настъпи и ние тръгваме по различни пътища, аз да умра, а ти да живееш. Кое от двете е по-добро, само Бог знае."

11. "Единственото добро е знанието, а единственото зло е невежеството."

12. "Пазете се от безплодието на забързания живот."

13. "Разбирането на въпроса е половината отговор."

14. "Животът съдържа само две трагедии. Едината е да не постигнеш желанието на сърцето си; другата е да го получиш."

15. "Най-горещата любов има най-студения край."

16. "Завистта е язвата на душата."

17 "Бъди такъв, какъвто искаш да изглеждаш."

18. "От най-дълбоките желания често идва най-смъртоносната омраза"

19. "Бъдете по-мили от необходимото към всеки, когото срещнете. Всеки води някаква битка."

20. "Приятелю мой...грижи се за психиката си...опознай себе си, защото щом опознаем себе си, може да се научим как да се грижим за себе си."

21. "Ако искаш да бъдеш добър сарач, оседлай най-лошия кон; защото ако можеш да опитомиш такъв, ще можеш да опитомиш всички."

22. "Най-лесният и благороден начин е не да мачкате другите, а да усъвършенствате себе си."


23. "Ако всичките ни нещастия бяха събрани на една обща купчина, от която всеки трябва да вземе еднаква част, повечето хора биха се задоволили да вземат своето и да си тръгнат."

24. "Във всички нас, дори и в добрите хора, има беззаконна природа на див звяр, която се подава в съня."

25. "Душите на всички хора са безсмъртни, но душите на праведните са безсмъртни и божествени."

26. "Умът е всичко; това, което си мислиш, това ставаш."

27. "Реших, че не мъдростта позволява на поетите да пишат своята поезия, а вид инстинкт или вдъхновение, като това, което намирате при гледачите и пророците, които предават всичките си възвишени послания, без дори да знаят какво означават."

28. "Този, който не може да живее в обществото или който няма нужда, защото е достатъчен сам за себе си, трябва да e или звяр, или бог."

29 "Когато искате мъдрост и прозрение толкова силно, колкото искате да дишате, тогава ще ги имате."

30. "Интелигентните индивиди се учат от всяко нещо и от всеки; обикновените хора, от техния опит. Глупаците вече имат всички отговори."

Ако смятате, че тази статия има стойност и може да се отрази благоприятно на хората около вас, ви насърчаваме да я споделите. По този начин ще помогнете и на нас.

Автор: Васил Стоянов

Powered by Blogger.