Произходът на астрологическите знаци и техните "сили"

August 15, 2019

Трудно е в днешни времена да определим с точност дълбокия ефект породен в античните религии, философии, и науки от изучаването на планетите, звездите и съзвездията. Египтяните били дълбоко почитани поради техните умения да изчисляват силата и движенията на небесните тела и тяхното въздействие върху съдбите на народите и хората. Руини на примитивни астрономически обсерватории са открити във всички части на света, въпреки че в много случаи съвременните археолози не знаят истинската цел, за която са били издигнати тези структури.

ПРОИЗХОД

Езичниците гледали на звездите като на живи същества, способни да влияят върху съдбите на отделни хора, нации и раси. Думата „зодиак“ произлиза от гръцкото „зодиакос“, което означава „кръг от животни“ или, както някои смятат, „малки животни“. Гърците, а по-късно и други обшноси, повлияни от тяхната култура, разделили лентана на зодиака на дванадесет секции като всяка от тях има ширина шестнадесет градуса и дължина тридесет градуса. Тези разделения, които познаваме като съзвездия, били наречени Домовете на Зодиака. Слънцето по време на своето годишно пътешествие минава през всяко едно от тях и въображаеми същества били проследявани в звездните групи. Тъй като повечето от тях са били животински - или частично животни - по форма, те по-късно станали известни като Съзвездията или Знаците на Зодиака.


Съществата, отредени на дванадесетте къщи, са символ на качествата и интензивността на силата на Слънцето, докато то заема различни части от зодиакалния пояс. Първите шест знака на зодиака от дванадесетте са били считани за доброжелателни, защото слънцето ги окупира докато обикаля северното полукълбо. Втората шестица се смятала за злонамерена, защото докато слънцето пътувало по южното полукълбо, е било зима за гърците, египтяните и персите. Всяка година слънцето преминава изцяло около зодиака и се връща до точката, от която е започнало (пролетно равноденствие) и всяка година не му достига малко за направата на пълния кръг около небесата в същия този период от време. В резултат на това то пресича екватора малко зад мястото в зодиакалния знак, където го е пресякло предходната година. Всеки знак на зодиака се състои от тридесет градуса и тъй като слънцето губи около един градус на всеки седемдесет и две години поради това изоставане, то се връща обратно с еднo цяло съзвездие за приблизително 2160 години, и с целия зодиак за около 25 920 години. Това обратно движение се нарича прецесия на равноденствията. Означавайки, че в течение на около 25 920 години, които представляват една голяма слънчева или платонична година, всяко едно от дванадесетте съзвездия заема позицията в пролетното равноденствие за близо 2 160 години, след което отстъпва място на предишния знак.


ДВЕТЕ СИСТЕМИ

Съществуват два различни модела на астрологична философия. Единият от тях, Птолемейският, е геоцентричен - Земята се счита за център на Слънчевата система, около която се въртят Слънцето, Луната и планетите, или с други думи, този модел разглежда зодиака от човешка гледна точка. Това е широко използваната на запад система за определяне на зодията на даден човек спрямо рождената му дата. Тъй като от тази гледна точка небесните тела се въртят около Земята, не е нашата планета тази, която навлиза в зодиакалните знаци, а самите небесни тела. Тази система приема Слънцето като посредник между зодиакалното съзвездие, което заема, и нашата планета. Според древните цивилизации, в тази перспектива слънцето поема енергиите от съзвездието, в което се намира и ги предава на нашата планета.


Другата астрологична система се нарича хелиоцентрична. Тази система позиционира Слънцето в центъра на Слънчевата система, където то естествено принадлежи, а планетите и техните луни се въртят около него. Голямата трудност при хелиоцентричната система е, че като сравнително нова, не е имала достатъчно време за успешни експерименти и катализиране на ефектите от различните ѝ аспекти и взаимоотношения. Така че в зависимост от това кой модел сте избрали да разгледате, вашият зодиакален знак би бил напълно различен. Например, ако погледнете снимката по-долу, ще забележите, че зодиакалният ви знак може да бъде или Водолей, или Лъв, в зависимост от системата, през която гледате. Ако сте родени в Телец, в геоцентричния модел, то вие ще сте противоположния знак в хелиоцентричната система, тоест Скорпион, защото в геоцентричния модел Земята заема Телец, но в хелиоцентричната система Слънцето заема Скорпион. Всичко зависи от това дали ще изберете Слънцето или Земята като своето местоположение за разглеждане на зодиака.



ДВАТА ВИДА ГОДИНИ

Съществуват и два начина за отброяване на годината - тропически и сидеричен. Западният свят използва тропичната астрология, а пък другата - сидеричната астрология, се използва от ведите. Тропическата астрология е приспособена система, която не отразява действителното местоположение на планетите, а ги привежда в теоретично положение въз основа на сезоните на Земята. Сидеричната астрология от друга страна използва реалните позиции на планетите. И двете астрологии имат собствено отношение към зодиакалната система. Ако сте родени през януари например, Слънцето е в Козирог и през годината то се движи през всички знаци на зодиака. След като Земята се върне на първоначалното си място, завършваме една сидерична година. Но тропическата година не зависи от положението на Земята в космоса. Тя зависи от наклонената ос на Земята. Когато северният полюс е обърнат встрани от Слънцето, както е показано на снимката по-долу, хората в северното полукълбо изпитват зимното слънцестоене - най-краткия ден в годината.


Ако измерите продължителността на времето между два зимни слънцестоежа, получавате една тропическа година. Проблемът с тропическата година е, че тъй като оста на Земята се движи, тя се подравнява със слънцето преди Земята да се върне на първоначалното си астрономическо място. Оста се движи само с около 1/100 от градуса, а тропическата година е само с 20 минути по-къса от сидеричната година. Но тъй като тази система е била използва за дълъг период от време, тези 20 минути са се добавяли всяка година, което довело до големи разлики от сидеричната година. За да бъде разрешен този проблем, през последните 1000 години човечеството намерило решение, като добавило допълнителен ден към тропическата година на всеки няколко години, за да съответства на сидеричната година.


Египтяните и гърците са оприличили зодиакалните съзвездия с определени животни въз основа на техните ефекти върху нашата планета. Те вярвали, че всяко съзвездие има свои уникални ефекти върху всички аспекти на живота - влияе не само върху човешката психика, но и върху плодовитостта и еволюцията на всички организми живеещи на Земята. От различните съзвездия са се зародили различни мъжки и женски божества в Египет, Гърция, Рим, Персия и Халдея като символи за силите на небесата, свързани с тях.

Автор: Васил Стоянов
Powered by Blogger.