ДРЕВНИЯТ СИМВОЛИЗЪМ НА ДЪРВЕТАТА


Голям брой разклонения на духовни и оклутни учения са изразявали техните знания чрез символи, тъй като според тях те са способни да предадат знание, което не би могло да се изрази чрез думи. Символите, независимо под каква форма, са средство, чрез което посвещаваният може да изживее това, което те изразяват. Дърветата съдържали едни от най-дълбоките символизми.

СИМВОЛИЗМЪТ ЗАД ДЪРВЕТАТА

Можем лесно да видим, че дърветата са важна част от всички религии, тъй като те участват като есенции в техните философии. Няколко примера са библейското "Дърво на Живота", както и "Дървото за Познаване на Доброто и Злото", еврейското "Дърво на Сефирот", будиското дърво "Боди" и др. Дърветата, за разлика от повечето антични символи, винаги са били олицетворение на добродетелни качества. Древните почитали дълбоко дърветата, защото те осигурявали на човека всичко нужно за неговото оцеляване. Те могат да бъдат използвани като източник за топлина, храна, медицина, сянка, постройка на къщи и кораби. Храмовете били строени в сърцата на свещени горички, и нощните церемонии били провеждани под широко-разпространените клони на велики дървета, които били декорирани в почит на древните патронни божества.


Красотата, достойнството, масивността, и силата на дъбовете, брястовете и кедрите довели до тяхното възприемане като символи на сила, почтеност, постоянство, жизненост и божествена защита. Някои древни хора, особено индусите и скандинавците, разглеждали Микросмосът (Вселената), като божествено дърво растящо от едно единствено семе посято в пространството. Единният източник на живота и безкрайното разнообразие на неговото изразяване е намирал перфектно аналогията си в структурата на дървото. Стъблото представлявало единният източник на всички разнообразия; корените, дълбоко вградени в тъмната земя, са били символични на божествената храна; и множеството от клони разпространени от централното стълбо представлявали безкрайността на всички вселенски последствия, които са зависими от една единствена причина. Дървото е било приемано също така и като символ за Микрокосмосът (човекът). Според езотеричната доктрина, човекът изначало е съществувал като потенциал в тялото на вселенското дърво, който в последствие е разцъфнал като обективно проявление на неговите клони.

Макар и дървото да е видимо много по-голямо от неговия източник (семето), той съдържа потенциала за всеки един клон, клонка и листо, които по-късно биват обективно разгърнати от процеса на разтеж. Почитането на дърветата като символи на абстрактни качества на мъдростта и почтеноста също така породило и асоциирането на определени индивиди с дървета, тъй като те съдържали тези божествена качества до свръхчовешка степен. Някои силно просветлени философи и светци, следователно били наричани дървесни хора, като например Друидите, чието име, според една интерпретация, означава "хората на дъбовите дървета". Много от великите мъдреци и спасители носели със себе си прътове и колове направени от свещени дървета, като например прътовете на Мойсей и Арон; Гунгнир - копието на Один, направено от Дървото на Живота; и посветеният прът на Хермес, около който се увивали биещи се змии.


НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ ДЪРВЕТА

Дъбът, борът, ясенът, кипарисът и палмата са били петте дървета съдържащи символизма от най-голямо значение. За древните египтяни и евреи акацията, имала голяма религозна значимост, а за модерните масони, дръвчета от акация, кипарис, кедър или някое вечнозелено дърво, са все още считани за най-влиятелните емблеми. Доста е възможно повечето от почитането свързано с акацията да е поради особените атрибути на мимозата, чрез която лесно е била разпознавана от древните. Символизмът на акацията съдържа четири различни интерпретации.

1. Тя е емблемът на порлетното равноденствие - годишното възкресение на слънчевото божество.

2. Под формата си на мимозата, която се свива при човешки добър, акацията символизира непорочността и невинността.

3. Подходящо описва човешкото безсмъртие и регенерация, и под формата си на вечнозелено растение представлява безсмъртната човешка част, която оцелява след унищожението на неговата видима природа.

4. Тя е вечнo почитаната емблема на Мистериите, и кандитите влизащи в мъчителните проходи, в които церемониите били провеждани, носели в ръцете си клонки от това свещено растение или малка купчина от посветени цветя.

В случай, че решите да споделите нашата статия, ще ви помолим да прикачите името ни "Mind Transcended" като източник. 
Благодарим ви, че отделихте времето да прочетете статията ни!
Powered by Blogger.