25 цитата от най-великите учени в човешката история

April 18, 2023

Науката е олицетворение на разликата между човека и всички останали същества на тази планета. Когато става дума за физически капацитет, човекът е далеч от това да се сравнява с повечето животни, които са по­-бързи, по-атлетични и по-силни от него. Но когато става дума за интелектуални възможности, както и за осъзнатост, човекът надминава хилядократно, дори и най-интелигентните животни. За разлика от останалите организми, той не е ограничен да действа спрямо „природата си“. Човекът е същество способно да излиза извън физическите си рамки и да бъде каквото пожелае – атлет, композитор, артист, учен и т.н. Неговата креативност и логично мислене му дават възможността да определя, както своята съдба, така и бъдещата еволюция на цялата планета. Науката ясно илюстрира на какво е способен човешкият ум. Дълбокото разбиране на законите на природата, което имаме днес, не е дошло без множество жертви, както лични, така и чужди. За да бъде човек учен е необходим напълно свободен от егоизъм ум, поне в научната среда, ако не в личния живот. Самият подход на науката е експериментиране и методът на проба-грешка, което само по себе си прави невъзможно съществуването на егоизъм. Всеки, който навлиза в науката трябва да е готов да може да захвърли работата на целия си живот, ако в крайна сметка експериментите докажат обратното на неговите теории. Това, към което науката се стреми е истината, а там където целта е истината, амбициите и личните желания на индивида са незначими. Поради тази причина обикновено учените са „добросърдечни хора“, в смисъл че са готови да дадат и живота си в името на истината, в името на разбирането на това как работи природата. Главният въпрос в науката е по-скоро „как“, а не „защо“. Въпросът „защо“ е есенцията на философията. Но историята на науката, далеч не е „чиста“. Именно, защото ученият поставя истината и знанието като най-висшето, то дори и животът се превръща в средство. Голяма част от научните ни знания днес седят върху основата на множество безскрупулни експерименти, в които животът на други същества, включително и хора, е бил цената. Съществуват множество учени, които не само са запазили човешкото в себе си, достигайки пиковете на науката, но дори самото им дълбоко разбиране на Вселената ги е направило многократно по-човешки. Великите учени обикновено достигат до осъзнаването каква привилегия е това изобщо да съществуваш – нещо, което обикновено човек приема за даденост. Тук са събрани 25 цитата на някои от най-великите учени в човешката история, които олицетворяват какво може да направи научния дух с човешката „душа“.


1. "Първите глътки от науката те правят атеист, но на дъното на чашата те очаква Бог.”
- Вернер Хайзенберг

2. "Две неща са нужни за нашата работа: неуморна издържливост и готовността да изхвърлиш нещо, в което си вложил много време и труд.”
- Алберт Айнщайн

3. "Всяко живо създание е двигател синхронизиран с механизма на Вселената. Макар да е привидно под въздействие на своята околна среда, сферата на външно влияние се простира безкрайно.”
- Никола Тесла

4. "Противоположното на доказана истина може да бъде друга такава."
- Нилс Бор

5. "Целта на науката е да направи трудните неща разбираеми по по-прост начин; целта на поезията е да излага прости неща по неразбираем начин. Двете са несъвместими."
- Пол Дирак

6. "Всеки един от нас е скъпоценен, в космическа перспектива. Ако някой не е съгласен с вашите мнения, нека живее. В трилион галактики няма да намерите друг такъв."
- Карл Сейгън

7. "Човекът - животът като цяло - изглежда без значение за функционирането на Вселената: просто петно от вода, мазнини и въглерод върху точна планета, обикаляща звезда без особени последици.”
- Ленард Съскинд

8. "Просто трябва да погледнем себе си, за да видим как интелигентен живот може да се развие в нещо, което не искаме да срещаме."
- Стивън Хокинг

9. "Съвсем от малък научих разликата между това да знаеш името на нещо и да знаеш нещо."
- Ричард Файнман

10. "Не трябва да забравяме, че когато радиото е било открито, никой не знае, че ще бъде полезен в болниците. Това беше дело на чиста наука. И това е доказателство, че научната работа не трябва да се разглежда от гледна точка на нейното пряко използване. Тя трябва да бъде направена сама по себе си, чрез красотата на науката и тогава винаги ще има възможност научното откритие да стане, като радио, полза за човечеството."
- Мария Кюри

11. "Мисля, че връзката между паметта и времето е много дълбока и трудна, за да ви кажа истината. Не смятам паметта за друг смисъл. Считам паметта за тази, която ни позволява да мислим, че времето тече."
- Брайън Грийн

12. “Имайте предвид, че всяко поколение преди нас е работило при предположението, че притежава всички основни инструменти за разбиране на Вселената и всички те са грешили, без изключение."
- Дейвид Игълман

13. "На света няма по-голяма ненавист от ненавистта на невежия към знанието."
- Галилео Галилей

14. "Ученият налага само две неща, а именно истината и искреността, налага ги на себе си и на другите учени."
- Ервин Шрьодингер

15. "Ако съм стигнал далеч в живота си, то е, защото стъпвах върху раменете на гиганти."
- Исак Нютон

16. "Една маймуна, ако се напие, повече няма да докосне бренди. Това я прави по-умна от доста мъже."
- Чарлз Дарвин

17. "Компютърът би заслужавал да бъде наречен интелигентен, ако можеше да заблуди човек да повярва, че е човек."
- Алън Тюринг

18. "Гърците са ни оставили прекрасна дума в наследство: "ентусиазъм" от "ен тео" което означава „бог, който е вътре"."
- Луи Пастьор

19. "Моите научни изследвания ми донесоха голямо удовлетворение; и съм убеден, че не след дълго целият свят ще признае резултатите от моята работа."
- Грегор Мендел


20. "Снабден с петте си сетива, човекът изследва вселената около себе си и нарича приключението Наука."
- Едуин Хъбъл

21. "Необходими са разговор и думи, но те са само началото, цялата същност на живота е в делата, в способността да се премине от дума към делото, в тяхната координация."
- Дмитрий Менделеев

22. "Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи."
- Джон Максуел

23. "Преди, да се примирите с мисълта за чудо, трябва да опитате да приложите всяко друго обяснение; защото от момента, в който се прибегне към идеята за сътворението, се прекратява всяко научно обяснение."
- Йохан Кеплер

24. "Природата е най-добрият приятел и най-конструктивният критик на учените изобретатели, стига да успеят да запазят ума си безпристрастен."
- Майкъл Фарадей

25. "Ще дойде ден, когато човек ще може да види на телефона изображение на този, с когото говори."
- Александър Бел

Ако смятате, че тази статия има стойност и може да се отрази благоприятно на хората около вас, ви насърчаваме да я споделите. По този начин ще помогнете и на нас.

Автор: Васил Стоянов
Powered by Blogger.