10 Уникални и задължителни книги за всеки човек търсещ духовното

March 03, 2023


Ако имате интерес, или по-скоро копнеж, да откриете каква е есенцията на цялото това нещо, което наричаме "съществуване", или "живот", неизбежно ще трябва да се насочите към религията. Науката, макар и да е основната опора на текущия ни свят, все пак е крайно далеч от отговорите на въпросите свързани с естеството на битието. Науката определено е разширила нашия хоризонт на разбиране относно материята и законите, които определят активността ѝ, но изглежда, че задачата да открие нещо относно основата на тези закони е невъзможна, тъй като самата тя е базирана на човешкия мозък идващ от тях. Когато казваме "религия" е хубаво да изчистим от умовете си нашите представи, че думата е синоним на "ритуали, сляпа вяра, лицемерие" и др.

Религията всъщност е наука, която борави с много различни инструменти, с които човек може да проникне по различен от науката начин в същността на нещата. Религията е наука за вътрешния свят на човека. Когато искаме да разберем външния свят използваме едни инструменти. Когато искаме да разберем вътрешния - други. Не можем да прилагаме едни и същи инструменти и за двете неща, нито да ги заменяме. Всеки инструмент си има своята уникална функция, за която е предназначен. В този смисъл, религията е наука за трансформация на вътрешния свят, като тук не става дума за "психология". Религията работи с всички субективни вътрешени аспекти на човека, докато психологията се занимава главно само с начина на мислене. В днешно време изглежда думата "духовност" е за предпочитане пред думата "религия", но двете са взаимозависими. Без релгиия няма духовност и без духовност няма религия. Духовността е основата върху, която религията създава своите методи и инструменти, но без методи и инструменти, основата остава празна, безплодна и неизразена. Казвайки всичко това, тук са събрани имената на някои книги, които действат като различни инструменти към една и съща цел.


ЛИСТ С КНИГИ

1. Дхаммапада, Словата на Буда


Книгата представлява сборник от най-известните слова на Буда. Смята се за една от най-свещените книги в будизма. Изключително кратка, но безценен източник на мъдрост.

2. Беседи на чанския наставник, Линдзъ


Тази книга е компилация от беседите на Линдзъ към неговите "ученици". Линдзъ е чански (зен) майстор, който пренесъл метода към просветление "чан" от Китай в Япония и там се превърнал в "зен". Книгата се препоръчва за всеки ценител на зен традицията.

3. Карма, Садхгуру


Това е една от най-добрите и задълбочени книги относно концепцията за "карма" писани някога. Книгата е написана  от Садхгуру - човек, който е световноизвестен със свръхчовешката му проницателност към живота. Книгата обхваща и доста мистика свързана с по-фините аспекти на човека. Задължителна книга за всеки човек интересуващ се от йога.

4. Даодъдзин, Лао Дзъ


Смятана за основата на даоизма, Даодъдзин обхваща сърцето на даоизма и философията "бъди като водата". От същото естество като Дхаммапада, но подходът към Истината е друг. Задължителна книга за всеки търсещ какво означава да се движиш с живота.

5. Олтарна сутра на шестия патриарх, Хуйнен (The Platform Sutra)


Съществува и издание на български език, но английското издание на "Red Pine" е силно препоръчително. Книгата представлява реч, която шестият зен патриарх Хуйнен, е изнесъл пред хиляди монаси. Речта му става толкова влиятелна заради дълбочината на думите му, че се превръща в "сутра", с други думи - призната като седяща на едно ниво с най-свещените писания в будизма. Едно прочитане на тази книга може да преобърне живота на човек с главата нагоре.


6. Бхагавад Гита


Това е една от най-ценените книги в индуизма и обхваща диалога между Кришна и Арджуна преди войната позната като "Махабхарата". В диалога им, Кришна разкрива всичките основни методи към просветление, като самият той става олицетворение на тях докато говори с Арджуна. В словата му могат да се открият нюанси от всяка една религия по света. Книгата е конкурент за най-влиятелното религиозно писание. Не толкова заради броя хора, които са я прочели, а заради влиянието ѝ върху тях.

7. Книгата на Руми и Книгата с мъдростта на Руми

 

Двете книги обхващат обширен материал от литературата на известния суфист и мистик Руми. Изпълнени с житейски мъдрости и духовни уроци, книгите са сравнително кратки и лесни за четене. Препоръчват се на всеки, независимо дали има някакъв интерес към религия, или не.

8. Дзен и Японската Култура, Дайсецу Судзуки


Тази книга е позната като "първото пренасяне на дзен към западния свят". Судзуки е обхванал голяма част от дзен традицията, както и нейното влияние върху много аспекти от живота в Япония и източния свят като цяло. От чайните церемонии до самураите и пътят на воина, книгата е перфектен избор за всеки, който иска да усети по-интензивно духът на дзен.

9. Corpus Hermeticum, Хермес Трисмегист


Corpus Hermeticum е колекция от 17 писания, които са приписани на легендарната фигура Хермес Трисмегист, която е комбинация от гръцкия бог Хермес и египетския бог Тот. Писанията са датирани на над 2100 години. Книгата има мистична, философска и окултна атмосфера, която e присъща за масонството, но е изцяло свързана с духовния аспект на Вселената и човека. Препоръчва се за всеки интересуващ се от древна западна философия и мистика. Изданието на български е разделено в три тома.

10. Първата и последната свобода, Джиду Кришнамурти


Смятана за най-добрата книга на Кришнамурти. В нея авторът разкрива своята уникална и дълбока интелектуална проницателност към човека. Кришнамурти е смятан за първия и най-дълбок интелектуален гений на модерния свят, който е насочил проницателността си към човешката същност, а резултатът е създаването на интелектуален път към просветлението. Книгата също така обхваща и отговори на Кришнамурти към религиозни и философски въпроси задавани му по време на негови беседи.

Ако смятате, че тази статия има стойност и може да се отрази благоприятно на хората около вас, ви насърчаваме да я споделите. По този начин ще помогнете и на нас.

Автор: Васил Стоянов

Powered by Blogger.