10 Ценни будистки урока за пълноценен живот


1. Никога не губи вяра

"Съществува тибетска поговрка, 'Трагедията трябва да се възприема като източник на сила.' Без значение какви са трудностите, колко болезнено е дадено изживяване, ако загубим вярата си, това е нашето истинско бедствие."
- Далай Лама

Жизненоважно е да имаме вяра, дори и в трудни моменти. Будизмът гласи, че промяната е вградена в самата природа на нещата: нищо не е неподвижно, дори самата ни самоличност. Следователно, без значение колко лоша изглежда ситуацията, в която се намираме, винаги трябва да си припомняме, че промяната не е нищо друго освен закона на Вселената и евентуално всяко едно нещо отминава с времето.


2. Помагай на останалите колкото можеш повече.

"Всеки ден си помисли, когато се събудиш, днес съм късметлия да бъда жив, притежавам скъпоценен човешки живот, няма да го пропилея. Ще използвам цялата си енергия, за да развия себе си, да разширя сърцето си към останалите; да придобия просветление за благото на всички същества. Ще имам любящи мисли към останалите, няма да се нервирам или да пожелавам лошото никому. Ще бъда в полза на останалите толкова, колкото мога."
- Далай Лама

Понякога тези думи могат да ни накарат да спрем да се съсредоточаваме само и единствено върху нашите собствени проблеми и да помогнем на другите с техните. Това не само, че ще помогне на тях, но също така може да накара и нас самите да се почувстваме по-добре относно нас. Съчувствието е едно от най-почитаните качества в Будизма. То също така се отнася и до разбирането на основната доброта във всеки човек. Помага на индивида да се свърже душевно с останалите, което само по себе си е велик източник на радост. Истинската сила на съчувствието се открива, когато човек започне да се отнася с другите така, както би се отнасял със себе си.

"Когато сме в контакт с друг човек, нашите мисли и действия трябва да изразяват нашия ум в състояние на съчувствие, дори и отсрещният да говори и върши неща, които са трудни за приемане." 
- Тик Нят Хан


3. Откъсването от някои неща ни дава свобода

"Oткъсването ни дава свобода, а свободата е единственото състояние за щастие. Ако, в нашето сърце, все още сме пристрастени към нещо - омраза, притеснение, или притежания - не можем да бъдем свободни." 
- Тик Нят Хан

Не е нужно да разчитаме на външни фактори да ни направят щастливи. Пристрастявайки се към каквото и да било, ние оставаме в състояние на застой, неспособни да се променим. Истинската свобода се намира във възприемането на истинската природа на нещата. Само тогава ставаме способни да разберем освобождаващото знание, че е невъзможно да се задържим вечно за каквото и да било. Това, което можем да направим е да приемем сегашния момент по възможно най-добрия начин и да го използваме като възможност за растеж и усъвършенстване.

"Будизмът ни учи, че радостта и щастието произлизат от откъсването... Съществуват неща, към които си пристрастен, те са безполезни за теб и те лишават от свободата ти. Намери куража да ги оставиш."
- Тик Нят Хан

4. Прогресът може да се прояви само чрез разбирането

"Когато посадиш маруля и не расте добре не обвиняваш марулята. Търсиш причините, поради които не расте добре. Може би има нужда от тор, или пък повече вода, или по-малко слънце. Но никога не обвиняваш марулята. И все пак, когато имаме проблеми с приятелите или семейството ни, сме склонни да обвиним отсрещния. Но ако знаем как да се грижим за тях, те ще растат добре, както марулята. Обвиняването няма никакъв позитивен резултат, нито пък опитът да убеждаваме другия, използвайки разум и аргументи. Това е моят житейси опит. Без обвиняване, без разум, без аргументи, просто разбиране. Ако разбираш, ще покажеш, че разбираш, че обичаш, и ситуацията ще се промени."
- Тич Нят Хан

Великолепни думи от будисткия майстор Тик Нят Хан. Огромното разделение в обществото съществува, защото противоположните страни отказват да се чуят. И това няма никакъв позитивен резултат. Имаме нужда да разбираме и да показваме съчувствие към хората, които имат различни виждания от нашите. Прогресът ще дойде единствено чрез диалог и разбиране. Далай Лама споделя идентично мнение:

"Единствено развитието на съчувствието и разбирането към останалите може да ни донесе спокойствието и щастието, което всички търсим."
- Далай Лама


5. Промяната на живота ни зависи изцяло от нас.

"Никой не ни спасява, освен нас самите. Никой не е способен. Ние самите трябва да извървим пътя."
- Буда

Животът ти е твой и само твой. Невъзможно е друг да изпита света през твоята уникална перспектива. Вместо да разчиташ на останалите да бъдат навигатори в живота ти, бъди смел и осветли сам пътя си. 

"Съществува едно единствено важно нещо, което трябва да пазиш в ума си и да бъде твоят водач. Независимо как хората те наричат, ти си този, който си. Придържай се към тази истина. Трябва да попиташ себе си как би желал да живееш живота си. Всички живеем и умираме, това е истина, която можем да осъзнаем единствено сами. Никой не може да ни помогне, дори и Буда. Така че обмисли хубаво, какво те спира да живееш по начина, по който искаш да живееш?"
- Далай Лама

6. Имай доверие на здравия си разум

"Не вярвай в нищо, независимо къде го четеш, или кой го е казал, дори и аз, ако не е в съгласие със здравия ти разум."
- Буда

В свят, в който информацията достигаща до нас е изкривена или тотално фалшива, по-важно от всякога е да употребяваме нашите умения на критично мислене. Не се нуждаем от експерти, които да мислят вместо нас. Нуждаем се от вяра в собствения ни здрав разум.


7. Таенето на омраза е безполезно и болезнено

"Да таиш омраза е като да държиш горещ въглен с възнемерението да го метнеш към някой друг; ти си този, който въгленът изгаря."
- Буда

Будизмът ни учи, че насочването на гнева към други не води до нищо полезно. Има по-добри начини за да накараш отсрещния да разбере гледната ти точка. В момент на гняв трябва да направим крачка назад и да действаме спрямо здравия си разум. Според Далай Лама, вместо да се гневим, трябва да използваме ситуацията като стъпало към нашето собствено развитие.

"Трудните моменти изграждат решителността и вътрешната сила. Чрез тях можем да се научим да оценяваме безполезността на гнева. Вместо да се гневим, по-добре е да изградим дълбокa загриженост и уважение към размирниците, защото чрез създаването на тези обстоятелства, те ни даряват с безценни възможности да упражняваме толерантност и търпение." 
- Далай Лама

8. Недей пада на ничие ниво

"Победи гнева като не се гневиш; победи злото чрез добротата; победи скъперничеството чрез щедростта, и лъжеца чрез словото на истината."
- Буда

Буда е един от първите хора учещи, че човек може да победи омразата единствено чрез любов. Трябва да осъзнаем, че не бива да падаме на нивото на отсрещния, ако той е порочен. Чрез придържането ни към човешките ценности ще придобием желания резултат, който търсим, като същевременно запазим нашата почтеност.


9. Да бъдеш красив означава да бъдеш себе си

"Да бъдеш красив означава да бъдеш себе си. Не е нужно да бъдеш одобрен от останалите. Трябва да приемеш себе си." 
- Тик Нят Хан

Най-великолепните хора са автентичните. Те са тези, които са, и знаят какво искат в живота. Глупостта не съществува в тях. В компанията на такива хора човек се чувства комфортно, защото не се стараят да бъдат манипулативни. Будизмът учи, че чрез себе-съчувствието и приемането на това, което сме, ставаме способни да се превърнем в красивите човешки същества, които всички ние сме способни да бъдем.

10. Този момент е единственият, който съществува

"Тайната към здравето на ума и тялото не е в скърбенето за миналото, или в притеснението за бъдещето, а в живеенето в сегашния момент мъдро и искрено."
- Буда

Едно от основните будистки учения. Бъдещето все още не е пристигнало. Миналото е свършено. Единственото нещо, което има значение е сегашният момент. Това е единственото място, в което щастието може да бъде намерено.

В случай, че решите да споделите нашата статия, ще ви помолим да прикачите името ни "Mind Transcended" като източник. 

Благодарим ви, че отделихте времето да прочетете статията ни!
Powered by Blogger.