Науката зад халюциногените и ефектът им върху организма и съзнанието


В Амазония съществуват около 80 000 различни видове растения. Хората, които са познати като "шамани" там, от векове насам могат да разпознаят кои видове притежават диметилтриптамин (ДМТ). Основата на тази молекула е серотонинът, познат като "хормона на щастието". Поради тази причина двете молекули са със сходна структура. Според изследвания, диметилтриптаминът започва да се произвежда в големи количества в състояния на "естествена" смърт, което кара хората да виждат неща, като например различни геометрични модели, а понякога и "починали близки хора".
Оралното приемане на ДМТ обикновено няма никакъв ефект, тъй като човешкият стомах притежава ензим наречен "моноаминооксидаза", който разрушава напълно тази молекула, когато навлезе в контакт с нея. Поради тази причина шаманите не само са усвоили знанието кои растения съдържат ДМТ, но и кои растения могат да "изключат" този ензим. Използвайки двете растения, те създават "духовно лекарство" наречено "аяхуаска". Едното растение участваща в тази "отвара" изключва ензима в стомаха, така че диметилтриптаминът от другото да успее да афектира организма. Тези хора не използват микроскопи и въпреки това успяват да създадат "лекарство", чрез което "пътуват до различни светове". Когато изследователи попитали някои от шаманите в Амазония как знаят молекулярната структура на растенията, отговорите били от контекста на, "придобиваме знанието си от растенията и духовния свят."

СЪСТОЯНИЕ НА ТРАНС И ПАЛЕОЛИТНОТО ИЗКУСТВО

ДМТ не е единствената субстанция, която може да постави човек в различни състояния на съзнанието, познати като "транс". Различни племена намиращи се в различни континенти, използват различни методи, за да се поставят в подобни състояния. Някои, както казахме, извличат ДМТ от растения, други извличат ибогаин или използват псилоцибин откриващ се в различни видове гъби. Съществуват и коренно различни методи за навлизане в транс без използване на "халюциногени". Бушмените в Африка, познати като хората "Сан", използват танц, който понякога продължава повече от 12 часа. Изтощението и дехидратацията от дългото танцуване създава същия ефект върху ума на човека, който се открива и при халюциногените. В повечето случаи танцуващите шамани започват да кървят от носа поради дехидратация. Всеки метод, който изтощава ума и тялото малко по малко, чрез повтаряне на един и същ ритъм, може да провокира състояние на "транс". На изток използват повтарянето на "мантри" за постигане на същия резултат, без да изтощават тялото. Независимо от използвания начин за навлизане в транс, проучвания са показали, че хората имат сходни изживявания. Изживяването на идентични неща не може да бъде обяснено от разлината традиция или епоха. Независимо дали разгледаме пещерните рисунки от преди 35 000 години или 10 000 години, всички притежават невероятно сходни черти. Това важи дори и днес, както ще видим по-долу. Тъй като бушмените все още съществуват и до ден днешен, някои от техните старейшини били интервюирани в средата на 19 век. Тези записани интервюта били анализирани по-обширно през 20 век. Това помогнало на Джеймс Дейвид Луис-Уилямс да открие отговори относно мистериозността зад древното пещерно и каменно изкуство като представил своя "невропсихологичен модел" - единственият модел, който се оказал приложим към почти цялото палеолитно изкуство, давайки логични отговори. Пещерното и каменното изкуство често илюстрират различни групи от изображения, които са били виждани в различни състояния на транс - различни геометрични/ентоптични модели, наръгани животни и хора, химери (създания съставени от две или повече животни), териантропи (полу-хора полу-животни) и др.

 


ЕКСПЕРИМЕНТИ С ЧОВЕШКАТА НЕРВНА СИСТЕМА

Първото изследване на човешката нервна система в състояние на транс чрез различни наркотици започнало в началото на 20-те години на 20 век., а първите сериозни изследвания били проведени от немския невролог и експериментален психолог Хайнрих Клювер. Неговите открития успяли да свържат виденията на геометричните модели, химери и териантропи с променените състояния на съзнанието. По-късно неговите изследвания били отново потвърдени и доразвити от много други невропсихолози и психиатри. Хайнрих също така създал лист с най-разпознаваемите геометрични/ентоптични феномени срещащи се в състояния на транс. Това са шест от най-често срещаните:


1. Проста мрежа и нейното разрастване в решетка с шестоъгълен мотив
2. Комплекти от паралелни линии
3. Малки точки и петна
4. Зигзагообразни линии, които пресичат полезрението (някои субекти ги описват като ъглови и вълнообразни)
5. Висящи дъги поставени една в друга
6. Филигранни мотиви или тънки меандърни линии

ХАЛЮЦИНАЦИИ ИЛИ РЕАЛНОСТ?

От многобройните експерименти с различни халюциногени и наркотици е установено, че съществуват три основни стадии на транса. В първия стадии субектите започват да виждат само геометрични/еноптични феномени, техните движения, трансформации и разширявания. Във втория стадии субектите започват да се опитват да "осмислят" тези феномени като ги свързват с познати за тях образи. Например зигзагообразните "видения" се асоциират със змии. В третия стадии субектите изпитват "вихъроподобен тунел" в който геометричните феномени се трансформират напълно в свързаните с тях образи. В случая с примера по-горе, зигзагообразните линии се превръщат в змии и това се превръща в самото изживяване на субекта. В изображението по-долу са показани сравненията между ентоптичните/геометричните феномени нарисувани от субекти участващи в научни експерименти, под въздействието на различни наркотични вещества, и рисунките на бушмените, косо племето и палеолитното изкуство.


Приликата е смайваща, имайки предвид, че рисунките илюстрират видения на хора от коренно различни времена и традиции, което силно подкрепя идеята, че трансовите състояния не само са източникът на творческия дух на пещерните рисунки, но и "света" в тези изменени състояния на съзнанието има някаква "реалност" подобна на физическата.


ДУХОВНОСТ

На изток нещата седят по доста по-безопасен за организма начин. Двете основни разлики са това, че първо - навлизането в "трансови състояния" не зависи от приемане на нещо външно, а се тренира самият ум, така че да може да афектира цялата химия в тялото, което на свой ред афектира съзнанието. И второ - всички видове "видения" в състояние на "транс" се считат за не по-различни илюзии от илюзията на материалния свят. С други думи, на изток пикът на духовните учения се състои във виждането на това, че умът може да провокира навлизането в различни "реалности", които са също толкова реални, колкото и физическия свят, точно защото всички те са еднакво илюзорни. Осъзнавайки това, човек спира да прави разлика между "духовно" и "материално", "висше" и "нисше", тъй като всички "светове" представляват различни илюзорни проявления провокирани от ума. Това автоматично довежда до изказването "когато си гладен - яж, когато ти се спи - легни си". "Енсо" (кръг) изображението срещано на изток илюстрира много неща, като едно от тях е именно тръгването от невежество, минаване през всички светове, само за да се осъзнае, че всички са празни илюзии, и завръщането обратно в началото. Това, което в началото е било просто "ядене, когато си гладен, лягане, когато ти се спи", вече е "ядене, когато си гладен, лягане, когато ти се спи" с една малка разлика - в невежество (началото), тези думи идват от несъзнателност, която не е по-различна от животното, а след завръщането, в тях вече се крие пълна съзнателност към "реалността". Поради тази причина просветлените хора обикновено звучат идентично с глупаците. Думите са еднакви, но това което е зад тях е коренно различно. Всичко това прави изтока да е по-склонен да гледа на "играта" с различните халюциногени като нещо с което се занимават единствено глупавите деца.


Ако смятате, че тази статия има стойност и може да се отрази благоприятно на хората около вас, ви насърчаваме да я споделите. По този начин ще помогнете и на нас.

Автор: Васил Стоянов
Powered by Blogger.