Бушидо - 15 цитата олицетворяващи пътя на воина

September 09, 2021


Бушидо е кодексът, който седи в сърцето на самурая, но по-скоро обхваща бойните изкуства като цяло. Той представлява съвкупност от "норми" дефиниращи какво е да бъдеш съвършен воин. Пътят на воина (Бушидо) е първоначално силно повлиян от конфуцианството, а след това и от зен будизма, когато той навлиза в Япония от Китай. Макар и Бушидо да може да бъде разяснен интелектуално, дълго и подробно, той може да бъде и изразен накратко чрез думите на тези, които са въплатили духа му в себе си. Тук са събрани някои цитати на такива личности разкриващи същността на Бушидо.

1. "Като самурай, трябва да подсиля своя характер; като човешко същество, трябва да усъвършенствам своя дух."
- Ямаока Тессю

2. "Отиди отвъд любовта и скръбта; съществувай за доброто на човека."
- Миямото Мусаши

3. "Небезпокояваният ум е като спокойна вода отразяващa блясъка на луната. Изпразни ума и ще осъзнаеш небезпокоявания ум."
- Ягю Джубей Мицуйоши

4. "Не зная нищо относно надминаването на останалите. Знам единствено как да надмина себе си."
- Бушидо

5. "Жалко е, че днешните млади хора са толкова хитри (нарочно създаващи ситуации, за да покажат уменията си) и толкова горди със своите материални притежания. Хората с хитри сърца нямат задължения. При липса на задължения те няма да притежават и самоуважение."
- Ямамото Цунетомо

6. "Самият ум е този, който заблуждава ума - не пренебрегвай ума."
- Такуан Сохо

7. "Всеки изпитва страх. Това, което наричаме самурай, или воин, е това, което правиш, когато изпитваш страх."
- Енсон Иноуи


8. "Честта може и да не носи сила, но печели уважение. А уважението носи сила."
- Ишида Мицунари


9. "Днес е победата ти над твоето вчерашно аз; утре е победата ти над по-малките хора."
- Миямото Мусаши

10. "Самураят винаги трябва да се изправя и да продължава, защото идват нови предизвикателства."
- Лиото Мачида

11. "Самураят е първият, който страда от притеснение към човешката общност. И той е последният, който търси лично удоволствие."
- Морихей Уешиба

12. "Дисциплината на силата внушава съпротива без оплаквания, а също така учи на учтивост. Тя изисква да не разрушаваме удоволствието или спокойствието на другите чрез изразяването на собствената ни тъга или болка."
- Иназо Нитобе

13. 
"Най-добрият воин никога не е ядосан."
- Лао Дзъ

14. "Никога не отвръщай на ядосан човек с избухлив отговор, дори и да го  заслужава... Не позволявай неговият гняв да се превърне в твой."
Бохди Сандърс

15. "Бушидо се осъзнава в присъствието на смъртта. Това означава да избереш смъртта, когато съществува избор между живота и смъртта." (Визирайки съзнателния избор на човек да води живот като воин, в който смъртта върви до него във всеки един момент, вместо да живее далеч от опасности, които, ако нямат съпротива, водят до смъртта на мнозина.)
-
Ямамото Цунетомо

Ако смятате, че тази статия има стойност и може да се отрази благоприятно на хората около вас, ви насърчаваме да я споделите. По този начин ще помогнете и на нас.

Автор: Васил Стоянов

Powered by Blogger.