ЙОГА - КАРМА, ЖИВОТ, СМЪРТ И ПРЕРАЖДАНЕ

August 22, 2021

Смъртта е понятие, което смятаме, че разбираме напълно. Сърцето спира, кръвоносната система се прекъсва, органите не получават кислород и спират да функционират, мозъкът спира своята активност и обявяваме човека за мъртъв. Преди векове човек е бил обявяван за мъртъв, когато бил неспособен да се събуди по една или друга причина. В последствие човечеството е направило крачка напред и хората били приемани за мъртви когато дъхът спрял да се усеща. След време смъртта настъпвала, когато сърцето спряло да бие. Днес знаем, че всички тези неща могат да означават много други неща, но не е задължително да означават "смърт". В 21 век имаме различни видове "смърт". Липсата на мозъчна активност наричаме "мозъчна смърт", спирането на сърцето наричаме "клинична смърт" и все пак хората са се връщали обратно към живота дори и от тези състояния. С течение на времето хората сме разширили нашето разбиране за това кога животът приключва, но дали сме стигнали до края, или процесът на смъртта продължава и отвъд изключването на органите?

Това, което наричаме живот е динамичност на енергията, а това, което наричаме смърт е инертно състояние на енергията. Смъртта е процесът на преминаване на живота от динамичност към инертност.
      - Садхгуру

КАРМА

Думата "карма" се превежда като "действие", или по-скоро, "действие въз основа на памет". В случая "памет" означава "отпечатък", независимо дали ще е върху мозъка ни, или върху камък, от който можем да извлечем цялата история на Земята с подходящите интрументи. Абсолютно всичко във Вселената е съвкупност от памет, проявяваща се на различни нива. В йога съществуват няколко основни нива на паметта - елементална памет, атомна памет, еволюционна памет, генетична памет, кармична памет, несъзнателна памет, подсъзнателна памет и съзнателна памет. Всяко нещо носи отпечатъци в себе си, поради които то е такова, каквото е. Гените ни носят отпечатъците на нашите прародители, заради които ние сме това, което сме. Можем да проследим живота на планетата чрез анализиране на собственото ни тяло. По същия начин можем да проследим и източника на нашите действия и мисли чрез анализиране на нашето минало, което е изградилo нашия характер, нашето его. Това е карма - минали отпечатъци проявяващи се в настоящето. Когато даден отпечатък в паметта стане достатъчно силен, той се превръща в тендеция, а тендецията е нещо, което търси изразяване, проявление. Ако в ранна възраст даден цвят ни е направил огромно впечатление, и споменът за него е оставил голям отпечатък в нас, то ние ще имаме тенденцията да предпочитаме този цвят пред останалите.

- Елементалната памет представлява играта между петте елемента, които седят в основата на Сътворението - земя, вода, огън, въздух и акаш (пространство). В случая не става въпрос за физическите проявления, които познаваме като земя, вода, огън, въздух и пространство, а за различни качества на Сътворението отвъд материалното.- Атомната памет е свързана с материалната субстанция на Вселената. Тя представлява начинът, по който се образуват различните атоми и молекули. Заедно с елементалната памет, създават това, което наричаме "неодушевена материя".

- Еволюционната памет е основата на биологичния живот. Благодарение на нея имаме две ръце, два крака, глава, мозък и т.н. Заради нея ние сме хора, а не животни или насекоми. С други думи, нейното изразяване се открива в многообразието от организми в света.

- Генетината памет е причината поради, която всеки човек се различава от всеки друг. Еволюционната памет е причината да сме човешки същества, докато генетичната памет е причината, макар и да сме еднакви организми, да притежаваме различни черти.

- Кармичната памет е съвкупност от всички отпечатъци, които сме събрали, не само от момента на раждането ни, но и от нашите минали животи, както и от самия процес на еволюцията.

- Следващите три нива на паметта са свързани с ума, или "менталното тяло". Съществува голям сбор от спомени, към които сме несъзнателни, това е Несъзнателната памет. Съществува и подсъзнателна памет, която е точно под съзнателната. И накрая имаме и съзнателна памет, която използваме за мисловния процес.

Всички тези нива на паметта създават това, което сме и тяхната игра заедно наричаме "нашия     живот".

ПРЕРАЖДАНЕ

В Индия, информацията (общото количество от всички нива на паметта), която се пренася от живот към живот се нарича "Карма". От всичката Карма, която човек има, Еволюционната е значима само за неговата физическа структура. Но ако всички останали нива на паметта присъщи за човека (генетична, кармична, несъзнателна и подсъзнателна) навлязат в съзнателната памет, е много вероятно да бъде прекалено поразително за човека, тъй като паметта от може би хиляди минали животи може да се окаже непоносима за духовно непотготвен човек. Поради тази причина се смята, че Природата действа по начин, по който отделя само порция от тази банка със спомени, с която да се роди човек. Цялата порция от Карма, която човек притежава се нарича "Санчита Карма", докато малката порция от нея, отделена за дадения живот, се нарича "Прарабда Карма". Вторият вид Карма е "по-наложителната", тоест отпечатъците са по-силни и създават по-силни тенденции над останалите, поради което точно тази "порция" се сервира в дадения живот. Това е начинът на Природата да улесни един много сложен процес. Ако човек успее да приключи своята Прарабда карма за този живот, може да "загребе" нова от своята банка Санчита карма. Духовният процес представлява справянето с колкото се може повече порции в един живот. Поради тази причина се смята, че когато човек тръгне по духовен път започват да му се случват ужасни неща в кратък период от време. Това е защото за такъв човек животът сякаш започва да се движи на забързан кадър. Вместо да се справя с дадената си прарабда карма в този си живот, се опитва да се справи с цялата си санчита карма. Някои запознати с йога системата относно прераждането се стараят да тренират тялото и ума си, тъй като се предполага, че острият интелект и здравият дух на тялото носят свои отпечатъци в кармата на човека, които дават потенциала човек да се роди с по-голяма парадба карма в следващия живот. Интензивното трениране на ума и тялото действат като създаването на по-голям контейнер за карма в следващия живот.  Когато умрем губим почти всички нива на паметта ни. Според Садхгуру (индийски йогин и мистик) единственото, което остава след смъртта е "кармичната памет", която носи в себе си отпечатъци от всички останали нива на паметта.


ПЕТТЕ ОБВИВКИ

В Йога човешкото същество се разглежда като изградено от 5 обвивки, или пет нива на манифестация, които създават нашите 3 тела (физическо/ментално, енергийно, етерно). Тези 5 обвивки, разбира се, са продукт на кармичната субстанция. Те биват:

- Анна майя-коша (преведно като обвивка от храна), която е материалното тяло.

- Мано майя-коша, която е менталното тяло. Тя е неделима от материалната обвивка, тъй като начинът, по който мислим и се чувстваме директно се отразява на физическото тяло и обратното. Тя е координаторът на петте сетива. Интелектът действащ в мозъка преди съзнателната мисловна дейност, но и много повече от това.

- Прана майя-коша, която е енергийното тяло. Изградена е от петте прани (жизнени енергий). Някои я дефинират с думата "аура".

- Виджнана майя-коша е обвивка отвъд физическото. За разлика от първите три изброени, докосването на тази обвивка изисква високо ниво на осъзнатост. Виджнана майя-коша се превежда под контекста на "знание трансцендентиращо материалното" и е връзката между материалното и нематериалното. Съзнателният към тази обвивка притежава ясно разбиране относно космическия феномен.

- Ананда майя-коша, която се превежда под контекста на "обвивка, състояща се от блаженство" и често се нарича етерно тяло. Тя е изцяло отвъд физическото, не може да бъде дефинирана по никакъв начин, за това в йога говорят за нея само като състояние на изживяване. Често се използва думата "nothing" (нищо), но по-скоро като "no-thing" (не-нещо), за да се символизира фактът, че Ананда майя-коша не е нищо, но не е и нещо. Тъй като е отвъд всичко материално и дуалността, се нарича "блажено тяло", но не в смисъла, в който ние интелектуално и физически разбираме и усещаме тази дума.
 
ПЕТТЕ ПРАНИ

Енергийното тяло, изградено от жизнените енергии е източникът на всички проявления категоризирани като "свръхестествени". Съществуват пет нива на това тяло:

- Самана ваю поддържа телесната температура. Нейният контрол дава способността на човек да запази температурата си нормална в екстремни студове или жеги. В Хималаите се срещат боси монаси и садху, които се разхождат едва покрили части от тялото си. Самана ваю също така има и лечебни свойства и е свързана с храносмилането.

- Прана ваю контролира дишането и мисленето. В Йога се набляга много над различните видове дишане, тъй като то е тясно свързано с мисловната дейност, a тя от своя страна с осъзнаването отвъд интелекта. Когато мислим за едно, дишаме по един начин, когато мислим за друго, дишаме по съвсем различен начин. Причината, поради която двете са свързани е, че имат общ източник - прана ваю.

- Удана ваю. Самата дума се превежда като "да летиш". С други думи, човек, който има контрол над удана ваю може да тежи 80 кг, но да чувства тялото си сякаш е 50. Съществуват школи в Китай които наблягат над контрола върху удана ваю. Предполага се, че е напълно възможно монк имащ съзнателен контрол над тази своя енергия да накара тялото си да левитира няколко сантиметра, което е силно преувеличено във филмите. Удана ваю е изключително важна за бойните изкуства, тъй като те трябва да са  "плавателни". В спорта се случва да виждаме и елитни спортисти, които скачат невъзможно много в определени моменти, имайки предвид тяхната физическа структура и мускулатура.

- Апана ваю е свързана с отделителната система и сензорните функции. Под "отделителна система" се визира пречистване на клетъчно ниво. Смята се, че само когато тялото се прeчиства на клетъчно ниво, то става годно за адекватни сензорни перцепции. Когато тялото не се пречиства добре, то става отпуснатo и сънливо, което рано или късно застига ѝ до ума.

- Вияна ваю е енергията, която "зашива" всички клетки в един цялостен организъм. Съществуват случаи, в които тела на определени йогини и монкове не са започнали да се разлагат за много дълъг период от време след смъртта им. Това се случва, когато напускащият тялото остави част Вияна ваю в него, която го държи цяло. Човек имащ контрол над своята Вияна ваю може да напуска тялото си, когато поиска. От тук идват всички идеи за астрални пътувания, "обсебване", съживяване на мъртвец с друга личност на характера, както и за медиуми. Смята се, че това далеч не е върхът на черешката на йога тортата, а е просто един аспект от нея.


ПРОЦЕСЪТ НА СМЪРТТА

- Когато дишането спре и обявим човека за мъртъв, енергиите започват да напускат тялото. Между 21-25 минути след смъртта, Самана ваю напуска тялото и то губи своята температура.

- След спирането на дъха, Прана ваю също започва да напуска тялото и то започва да губи дихателните си качества и мисловните си аспекти. Това се случва в рамките на 48 до 90 минути. Ако смъртта е настъпила по естествен начин, или от старост, се предполага, че Прана ваю би трябвало да е напуснала тялото до 60 минути. Ако е починал млад и жизнен човек, може да отнеме до 90 минути. През това време дихателната дейност и мисловност все още са активни, но не в същия смисъл, както ги възприемаме докато сме живи. Поради тази причина в Индия кремацията е препоръчително да се отложи най-малко до 90 минути след смъртта.

- След 6 до 12 часа след спирането на дъха Удана ваю е напуснала тялото. Тялото изведнъж става по-тежко от обикновено. То не е станало по-тежко от гледна точка на килограми, но се усеща по-тежко.

- От 8 до 18 часа след спирането на дъха Апана ваю е напуснала тялото. Докато тя не е напуснала тялото напълно, то все още притежава усещания. Поради тази причина има случаи, в които тяло на наскоро починал потрепва някъде.

- Вияна ваю, която е запазващата природа на праната, напуска най-бавно. Нейното напускане се случва от 11 до 14 дни след спирането на дъха. Ако загиналият е млад и жизнен, и тялото не е тотално смачкано, може да отнеме от 48 до 90 дни. През този период животът все още извършва определени процеси и могат да се направят определени ритуали, с които да се помогне на починалия. В Индия тези ритуали са често срещани.

Автор: Васил Стоянов
Powered by Blogger.