40 цитата от Ошо - Майсторът на противоречието


Раджни́ш Джаин (Ошо) е познат на света като "майсторът на противоречията", тъй като е бил единственият световноизвестен просветлен човек, който по никакъв начин не отричал материалния аспект на живота, а животът му е бил именно свидетелство за това. "Противоречието" идва от това, че е живял в богатство и разкош, докато е бил напълно просветлен, което противоречи на всички представи на обикновения човек за "просветленост". По думите на Ошо, той е избрал да води този начин на живот, тъй като всеки един друг вече е бил зает от предишни майстори - от бедност към бедност и от богатство към бедност, дори и от богатство към богатство. За него това е било нещо естествено - да отиде и направи нещо, което никой друг досега не е, да запълни някоя дупка на живота, да го остави малко по-завършен. Макар и да не е притежавал почти нищо на свое име, удобствата които са били на негово разположение, когато поиска, са били многократно повече от достатъчното за всеки човек. Още една причина за тази "титла" е фактът, че обожавал да спори, като всъщност представата за "спор" идва от отсрещния. В очите на Ошо е просто въпрос на време човекът срещу него да види собствената си глупота, а "спорът" е средството, чрез което го обръщал обратно към него и стига човекът да е интелигентен, Ошо успявал да го направи винаги. Прякорът му "Ошо" означава "майстор", но думата има и други значения от сорта на "будистки свещеник" или "разградилия се в цялото човешко съществуване".  Последователите му го наричали "майсторът на всички майстори", тъй като е единственият човек живял на земята, който бил запознат с всеки един духовен учител от миналото, и през живота си изнася хиляди "лекции" върху изказванията и методите им. Също така остава и може би единственият човек на земята, който е прочел над 150 000 книги от всякакво естество. Животът му е изключително обширен и това е един от малкото хора, за които думите "няма да има втори като него", може би имат особена тежест, дори и самото изказване да важи за всеки. Тук са събрани 40 негови изказвания, които обхващат всевъзможни аспекти от живота.


1. "Един единствен миг любов е равен на цялата вечност на любовта."

2. "Каквото чувстваш, в това се превръщаш. Отговорността е твоя."

3. "Истината не е нещо отвън, което трябва да бъде открито, тя е нещо отвътре, което трябва да бъде осъзнато."

4. "Тъмнината е липса на светлина. Егото е липса на съзнание."

5. "Намери екстаза в себе си. Той не е някъде там. Той е в твоя най-вътрешен разцвет. Този, който търсиш си ти самият."

6. "Ако наистина искате мир на земята, създайте мир в сърцето си, в съществото си. Това е правилното място, за начало, а след това го разпространявайте."

7. "Обичам този свят, защото е несъвършен. Той е несъвършен и затова расте; ако беше съвършен щеше да е мъртъв."

8. "Когато казвам да бъдете креативни, нямам предвид, че всички трябва да станете велики художници и велики поети. Просто имам предвид нека животът ви бъде картина, нека животът ви бъде поема."

9. "Какво е дисциплина? Дисциплината означава създаване на ред у теб. Такъв, какъвто си, ти си хаос."

10. "Трябва да живееш в света, но да останеш недокоснат от него. Трябва да останеш в света, но светът не трябва да остане в теб."


11. "Тъгата идва, радостта идва, и всичко отминава. Това, което остава винаги е наблюдателят. Наблюдателят е отвъд всички полярности."

12. "Интелигентността е опасна. Интелигентността означава, че ще започнеш да мислиш сам за себе си; ще започнеш да търсиш сам за себе си. Няма да вярваш в писания; ще вярваш единствено в своя житейски опит."

13. "Уважавайте живота, почитайте живота. Няма нищо по-свято от живота, нищо по-божествено от живота.”

14. "Животът се повтаря несъзнателно - освен ако не станете съзнателни, той ще продължи да се повтаря като колело."

15. "Удобният живот не е истински живот - колкото по-удобен, толкова по-безжизнен. Най-удобният живот е в гроба."

16. "Живея живота си на базата на два принципа. Първо, живея така, сякаш днес е последният ми ден на земята. Второ, живея днес, сякаш ще живея вечно."

17. "Човек се нуждае само от малко бдителност, за да види и разбере: животът наистина е един велик космически смях."

18. "Изживейте живота по всички възможни начини – добро-лошо, горчиво-сладко, тъмно-светло, лято-зима. Изживейте всички дуалности. Не се страхувайте от опита, защото колкото повече опит имате, толкова по-зрял ставате."

19. "Милиони хора страдат: искат да бъдат обичани, но не знаят как да обичат. А любовта не може да съществува като монолог; това е диалог, много хармоничен диалог."

20. "За да бъде човек щастлив, трябва да изостави всички сравнения. Зарежи всички тези глупави идеи да бъдеш по-висш и по-низш. Ти не си нито по-висш, нито по-нисш. Ти си просто себе си! Няма никой като теб, никой, с когото можеш да се сравниш. Тогава изведнъж си у дома."

21. "Винаги помнете да съдите за всичко според вътрешното си усещане за блаженство."

22. "Тъгата дава дълбочина. Щастието дава височина. Тъгата дава корени. Щастието дава клони. Щастието е като дърво, отиващо в небето, а тъгата е като корените, които слизат в утробата на земята. И двете са необходими и колкото по-високо се издига едно дърво, толкова по-дълбоко отива едновременно. Колкото по-голямо е дървото, толкова по-големи ще бъдат корените му. Всъщност винаги е пропорционално. Това е неговият баланс."

23. "Красиво е да бъдеш сам, също така е красиво и да бъдеш влюбен, да бъдеш с хора. И тези неща не се противоречат, те се допълват."

24. "Една жена трябва да бъде обичана, а не разбрана. Това е първото разбиране."

25. "Обичайте човека, но му дайте пълна свобода. Обичайте човека, но от самото начало дайте да се разбере, че не продавате свободата си."

26. "Умът - красив слуга, опасен господар."

27. "Открийте себе си, в противен случай ще трябва да разчитате на мненията на други хора, които не познават себе си."

28. "Никога не принадлежете към тълпа. Никога не принадлежете към нация. Никога не принадлежете към религия. Никога не принадлежете към раса. Принадлежете на цялото съществуване. Защо да се ограничавате до малки неща? Когато е налице цялото."

29. "Правете възможно най-много грешки, като помните само едно нещо: не допускайте същата грешка отново. И ще растете."

30. "Помогнете на света да стане по-добър. Не оставяйте света такъв, какъвто сте го намерили – направете го малко по-добър, направете го малко по-красив."


31. "Бъдете обикновени, но внесете качество на осъзнатост в обикновения си живот. Донесете Бог в обикновения си живот. Въведете Бог в обикновения си живот. Спете, яжте, обичайте, молете се, медитирайте, но не мислете, че създавате или правите нещо специално - и тогава ще бъдете специални."

32. "Буда си е Буда, Кришна си е Кришна и ти си ти. И ти по никакъв начин не си по-малко от всеки друг. Уважавай себе си, уважавай собствения си вътрешен глас и го следвай."

33. "Съществуването не може да се обърка. Ако не изпълнява желанията ни, това просто означава, че желанията ни са грешни."

34. "Всеки човек идва на този свят с определена съдба - има какво да изпълни, трябва да предаде някакво послание, да свърши някаква работа. Вие не сте тук случайно – вие сте тук смислено. Зад вас има цел. Цялото възнамерява да направи нещо чрез вас."

35. "Където и да почувствате смъртта, почувствайте я. Не бягайте. Смъртта е красива; смъртта е най-голямата мистерия, по-мистериозна от живота."

36. "Когато наистина се смеете, за тези няколко момента, вие сте в дълбоко медитативно състояние. Мисленето спира. Невъзможно е да се смеете и да мислите едновременно."

37. "Животът започва там, където страхът приключва."

38. "Трябва или да създадеш нещо, или да откриеш нещо. Или доведи потенциала си до действителност, или отиди навътре, за да откриеш себе си, но направи нещо със свободата си."

39. "Всеки път, когато действате според собствената си светлина, има огромно удовлетворение - дълбока радост."

40. "В науката, доверието е абсолютно безполезно. В религията, съмнението е абсолютно безполезно."

Ако смятате, че тази статия има стойност и може да се отрази благоприятно на хората около вас, ви насърчаваме да я споделите. По този начин ще помогнете и на нас.

Автор: Васил Стоянов

Powered by Blogger.