30 Вечни цитата от Садгуру за живота и човека


Садгуру (Sadhguru) Джаги Васудев е от онези редки хора, които не могат да бъдат поставени в рамките на езика. Самият той обича да казва, че "човек не трябва да бъде определян спрямо неговата активност". В неговия случай това важи с пълна сила, тъй като е човек, който прави не това, което е добре за него, а това, от което светът се нуждае. Можем да дефинираме човек спрямо дейността му, когато тя е себенасочена, но когато човек прави това, което е необходимо, става глупаво да го определяме по действията му. Ако трябва да съдим по масовото мнение на хората за него, то трябва да кажем, че е "най-завършеният човек", тъй като познава живота от-до. Обикновено е смятан за просветлен човек от калибъра на Буда, Кришна, Иисус, Шива, Ошо, Руми, Лао Дзъ и др. Адекватни сравнения не могат да бъдат направени и не трябва да бъдат правени, когато става дума за този тип хора. Термини като "йогин или мистик" наистина може би вършат най-добра работа в това да придадат някаква представа на ума що за човек е Садгуру. Приносите му към човечеството са твърде много, за да бъдат изброявани и твърде дълбоки, за да бъдат докоснати. А ето и 30 негови фрази, цитати и думи, които могат да помогнат на човек да погледне на живота по друг начин.


1. "Ако не правите правилните неща, правилните неща няма да ви се случат.”

2. "Ако си сам и скучаеш, тогава очевидно си в лоша компания.”

3. "Много хора бягат от реалността чрез клюки."

4. "Не сдържайте любовта си, радостта си и изобилието си. Само това, което давате, става ваше качество, а не това, което въздържате."

5. "Дори да съм с милион хора, винаги съм сам. Не виждам хората като хора. Виждам ги като себе си."

6. "Любовта и омразата са двете страни на една и съща монета. Всеки момент може да се обърне на другата страна. Едното може да стане другото."

7. "Освен ако не започнете да виждате празнотата на мястото, където се намирате в момента, няма да започнете силно да търсите нещо друго."

8. "Животът ни става красив не защото сме съвършени. Животът ни става красив, защото влагаме сърцето си във всичко, което правим."

9. "Умът е мощен инструмент. Всяка мисъл, всяка емоция, която създавате, променя самата химия на тялото ви."

10. "Твърде много се говори за божествената любов, божественото блаженство и божествения мир. Любов, блаженство и мир, всичките са човешки качества. Защо ги приписваме на рая?"


11. Животът е процес, а не проблем. Въпросът е само дали сте се подготвили за процеса или не"."

12. "Да се ​​научиш да слушаш е същността на интелигентния живот."

13. "Хората, които са се провалили в живота си, страдат за своя провал. Хората, които са успели в живота си, страдат от своя успех."

14. "Ако си кажете, че не искате да мислите определена мисъл, това е точно първото нещо, което умът ви ще произведе! Това е природата на човешкия ум."

15. "Не количеството действия, а дълбочината на изживяването прави живота богат и пълноценен."

16. "Трябва да знаете кога да използвате логиката и кога не. Всички красиви неща в живота изглеждат глупави, ако ги анализирате логично."

17. "Не е нужно да преследвате нещо интензивно; вие като същество трябва да станете много интензивни."

18. "Никога нищо не е било не на място в това съществуване. Нещата не са били на мястото си в човешките общества."

19. "Не можете да живеете тук, без да вярвате в съществуването. Ако се доверите съзнателно, с любов, това е отдаденост."

20. "Не говорете за душата, небето или Бог. Да говорите за нещо, което все още не е реалност за вас, е лъжа."

21. "Без да сте в постоянен обмен с останалата част от космоса, не можете да съществувате. Идеята за индивидуалност е илюзия."

22. "Най-ценното нещо в живота е самият живот. Сега ли го схващаш или едва на смъртното си легло?"

23. "Животът е просто определено време и енергия. Единственото, което има значение, е да оползотворите максимално това време и енергия за благополучието на всички."

24. "Нищо в живота не е проблем – всичко е възможност."

25. "Невероятни неща могат да бъдат напарвени, просто ако се ангажираме да ги осъществим."


26. "Най-красивите моменти в живота са моментите, когато изразявате радостта си, а не когато я търсите."

27. "Когато се случи болка, нещастие или гняв, е време да погледнете в себе си, а не около вас."

28. "Човешкото същество е като семе. Или можете да го запазите такова, каквото е, или можете да го накарате да порасне в прекрасно дърво с цветя и плодове."

29. "Не се опитвайте да поправите всичко, което идва в живота ви. Оправeте себе си, така че каквото и да дойде, да сте добре."

30. "Не можете да трансформирате света, без да трансформирате индивида."

Ако смятате, че тази статия има стойност и може да се отрази благоприятно на хората около вас, ви насърчаваме да я споделите. По този начин ще помогнете и на нас.

Автор: Васил Стоянов

Powered by Blogger.