ЗАЩО ПОВЕЧЕТО ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА СА СКЛОННИ КЪМ САМОТА?

October 10, 2019

Хиляди статии и книги са изписани, безброй думи са били изречени и ще продължават да бъдат изричани по тази тема. Повечето от тях ни карат да осъзнаем различните причини поради, които интелигентният човек има склонноста да бъде сам, но истината е, че така както всяко нещо има един единствен източник, така и тази склонност има една единствена причина, която я поражда.

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ ИНТЕЛИГЕНТЕН?
Стойността на колежанското обучение не се състои в научаването на много факти, а в научаването на ума да мисли.
- Албърт Айнщайн

Интелигентният човек е този, който има сбор от много знание и богата креативност. Нужно е човек да съдържа и двете споменати качества, ако иска да се впише в категорията "интелигентен". Креативността изисква знание, с което да извършва своето предназначение. От есенциално значение е знанието, което човек е събрал да бъде с висока стойност - това определея начина му на мислене и следователно характера му. Ако учим и събираме факти само и единстветно по теми свързани с етиката и морала, по-голямата част от живота ни ще се върти около размишляване върху правилно и грешно.Ако събираме информация относно затвърдените от обществото текущи ценности, то ставаме част от текущата нормата. Изключително важно е да разберем, че качеството на живота ни се определя от нашите мисли, тъй като те контролират нашите действия, а самите те се създават от нашето събрано знание. От казаното до тук установяваме, че интелигентният човек би бил този, който притежава знание по философски теми от висока стойност, като например "Какво представлява животът? Какво е реалността? Кой съм аз? Какво е правилно и грешно? Какво е добро и зло? Какво е емпатия? и т.н." Ако индивидът събере достатъчно информация по споменатите въпроси от различните науки - биология, физика, философия, математика и т.н., то тогава животът на този човек ще се върти около стойностни и високоценени неща. Високоценени, защото това са неща, които помагат на човек да живее щастлив живот и да вижда живота такъв какъвто е. Колкото повече знание относно живота, света и нас самите трупаме, толкова по-дълбоко разбиране за останалите и за света притежаваме.


По-голямата част от човечеството в 21 век не проявява интерес в размишляване над вечните и стойностни неща, а фокусира вниманието си върху неща, които се променят и изчезват с времето. Социалните тенденции са перфектен пример за това - те се проявяват в най-различни форми - мода, начин на живот, начин на държание, начин на мислене и т.н. Още един суров пример е фактът, че съществуват хора, които през последните години се превърнаха във вегани, само защото това стана тенденция, а не защото се интересуват от живота на животните, не защото месото може да им навреди на здравето или друга стойностна причина. За голям набор от хора, животът се върти около секс, материални блага и удоволствия от всякакъв вид, защото тези неща са увековечени като популярни и следователно високоценени в обществото. Нуждата да се впишем в обществото побеждава свободната воля на индивида и той започва да се интересува и да събира знание в този аспект на живота, който би му помогнал да се провъзгласи като част от нормата, независимо дали тази норма е стойностна или не, правилна или грешна, добра или зла. Tози, който притежава знание и е способен да упражнява мисъл и креативност в насоки, които са необходими за щастлив и стойностен живот, и който също така проявява алтуристично поведение чрез разбиране и емпатия, е интелигентен човек.


ПРИЧИНАТА, ПОРАДИ КОЯТО ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ ЧОВЕК Е СКЛОНЕН КЪМ САМОТНОСТ.

Хората се влюбват, защото всеки човек от двойката притежава нещо, от което другият се нуждае, независимо дали е допринасянето на емоции, чувство на защита, материални  блага, удоволствие и т.н. Интелигентният човек е склонен към самотност, защото останалите не могат да му предложат неща, от които се нуждае, тъй като той има минимален интерес в отношенията, в които другите биха му били от полза. Колкото по-интелигентен е човек, толкова по-трудно става за него да се влюби, тъй като високо интелигентният човек вижда себе си като достатъчен да изпита изцяло живота, без да съдържа нуждата в себе си някой друг да го допълва. Повечето интелигентни хора се влюбват в хора, които могат да ги дарят с дълбоки дискусии и изживявания, които надхвърлят материалното. Това е и причината, поради която някои от най-интелигентните и допринесли за човечеството индивиди, са били самотници през целия си живот, или поне през голямата част от него, като например Никола Тесла. Въпреки всичко казано до тук, това, че човек може и да е високо интелигентен, не означава, че никога няма да се влюби и ще остане самотен до края на дните си, а по-скоро означава, че ще бъде по-трудно за него да намери правилния човек в свят, в който това,  от което той има нужда се намира в малцина. Но независимо дали такъв човек остане сам или не, той ще бъде щастлив сам по себе си.


Колкото повече стойностно знание човек съдържа, толкова по-голям брой и по-висок клас мисли ще могат да бъдат създавани в ума му. Съществува разлика между наистина интелигентния човек и човекът, който се мисли за интелигентен. Първият съдържа голям набор от важна информация, която е от значение и използва своята креативност за да създава мисли, които го тласкат към по-дълбоко разбиране за живота и следователно го прави щастлив независимо от случващото се във външния свят, като същевременно съчувства на останалите и демонстрира алтуристично поведение. Вторият съдържа голям набор от информация, която създава голям брой мисли, но използва своята креативност в негативна насока, създавайки идеи, които го нараняват и следователно започва да чувства сякаш голямото знание, което притежава е проклятие, не осъзнавайки, че причината за неговата болка е позволяването на външния свят да контролира начина му на мислене.

В случай, че решите да споделите нашата статия, ще ви помолим да прикачите името ни "Mind Transcended" като източник. 
Благодарим ви, че отделихте времето да прочетете статията ни!
Powered by Blogger.