РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ИНТЕЛИГЕНТНИЯ, УМНИЯ И МЪДРИЯ

August 20, 2019

Ако искаме да разберем есенцията на темата представена в заглавието на статията, първата стъпка, която трябва да направим е да разследваме по отделно всеки един от тези аспекти на съзнанието. Думата "умен" идва от "ум" и често е използвана като синоним за интелигентен, въпреки че това е грешка, тъй като това са две различни състояния на ума.

КАКВО Е ИНТЕЛИГЕНТНОСТ?

Човешкият интелект е бил оценяван и класифициран от векове насам от така наречените IQ тестове, които са базирани на логични и аналитични упражнения на ума, чиято цел е напасването на различни елементи по техните уникални места върху цялостната картина, или с други думи - решаване на дадена задача чрез правилно поставяне на дадените ни числа, уравнения и формули асоциирани с тази конкретна задача. Логично-аналитичният аспект на нашия материален ум (мозъкът) е само една от неговите страни (лявата хемисфера), отговорна не само за логичното мислене, но и за приемането на дадена информация и нейното връщане обратно в същата форма и ред. За по-голямата част от образователните системи по света, тази част от ума е най-ценена, тъй като те са базирани на приемане и предаване на информация. Всяко дете, което ходи на училище приема информация от неговите учители и учебници, която след това трябва да върне обратно на лист хартия наречен "тест". Колкото по-добър е индивидът в приемането и предаването на информация, или с други думи - работата му с лявата хемисфера, толкова по-високо е оценен. Цялата тази схема на работа с тази част на ума е класифицирана като "интелингентност".


КАКВО Е ДА СИ УМЕН?

Да бъдеш умен означава да имаш умението да употребяваш и двете страни на ума си - логичната и креативната. Само чрез връзката между тези два аспекта, умът еволюира и човечеството се развива. Например, когато искаме да създадем ново лекарство, ние имаме нужда от информацията в сферата на химията, биологията, анатомията, патологията и т.н., която е запазена в ума ни благодарение на логичната хемисфера. След като имаме налична необходимата информация, дясната хемисфера проявява креативност с нея и създава различни комбинации с цел създаването на идеята за желаното лекарство. Следвайки тази логика, умният човек е този, който има знание (информация) и е способен да я приложи по много възможни начини.

КАК МЪДРОСТТА Е ПО-РАЗЛИЧНА?

Мъдростта, от своя страна, е съвсем различен аспект на съзнанието. Според някои древни философски и религиозни учения (като например херметизма, кабалата, гностицизма и др.) умът има различни нива на проявление в съзнанието ни - едно от тях е материалното ниво, или умът намиращ се в рамките на мозъчните функции. Мъдростта, в нейната най-чиста форма, се придобива само чрез опит. Например, човек може да изчете всички книги относно какво означава да си с разбито сърце и всички асоциирани с него емоции и мисли, но човекът, който лично го е изпитал знае и разбира много по-дълбоко какво означава това. Дори и човекът, изживял лично този период, да е ниско интелигентен или слабоумен, той пак ще има по-добро и дълбоко разбиране за това какво е да си с разбито сърце, отколкото този, който само е докоснал върха на това знание чрез придобиването му от външни източници (книги, истории разказани му от други  хора и т.н.)


Умният човек може да е по-способен в описването на това какво означава да си с разбито сърце, тъй като той има много информация, с която да бъде креативен и да изрази мислите си по тази тема, но човекът с личен опит, дори неспособен да опише изживяването си с разбираеми думи, все пак ще има по-дълбоко чувство под формата на знание, което трансцендентира простата мисловна дейност. Умният човек е интелигентен и знае как да борави с интелекта си, докато мъдрият човек е този, който има разбиране за нещата, което трансцендентира материалния ум. Ако мъдър човек е също така и умен, той ще е способен да изразява неговата дълбока мъдрост по начин разбираем за всеки. Такива хора днес наричаме мъдреци или гурута. Казвайки всичко това, достигаме до извода, че мъдростта съществува като различна от интелигентността и умствеността, и е по-висш аспект на ума.

В случай, че решите да споделите нашата статия, ще ви помолим да прикачите името ни "Mind Transcended" като източник. 
Благодарим ви, че отделихте времето да прочетете статията ни!
Powered by Blogger.