10 ОТ НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ АФОРИЗМИ НА ПИТАГОР

August 19, 2019

Ямблих, неоплатонист философ от арабски произход, роден през 245 г. н.е., събрал тридесет и девет от символичните поговорки на Питагор и ги е интерпретирал. Те са били преведени от гръцки от Томас Тейлър. Афоризмичното изказване било един от любимите методи на преподаване, използвани в питагорейския университет в Кротона. Десет от най-представителните от тези афоризми са представени по-долу с кратко изясняване на техните скрити значения.

I. Отклонявайки се от обществените пътища, вървете по непредвидени пътеки.
- Тези, които желаят мъдрост трябва да я търсят в уединение.

II. Управлявайте езика си преди всички други неща.
- Този афоризъм предупреждава човека, че думите му, вместо да го представят такъв какъвто е, го представят погрешно, и че когато се колебае какво да каже винаги трябва да замълчи.

III. Вятърът духа, боготворете звука.
- Тук Питагор напомня на своите ученици, че Бог се чува в гласа на елементите, и че всичко в природата се проявява чрез хармония, ритъм, ред, или чрез проявлението на божествените атрибути.


IV. Помогнете на човек в издигането на бреме; но не му помагайте да го положи.
- Студентът е инструктиран да помага на усърдните, но никога да не помага на онези, които се стремят да избегнат своите отговорности, тъй като е голям грях да насърчиш мързела.

V. Не говорете относно Питагоровивите учения без светлина.
- Тук свeтът е предупреден, че не бива да се опитва да тълкува тайните на Бога и тайните на науките без духовно и интелектуално осветление.

Този афоризъм важи в пълна сила в 21 век. Науката, която е отговорна за технологита ни днес е базирана на тълкуванията ни за природните закони, но тъй като ни липсва мъдрост, тази технология ни вреди повече, отколкото ни помага.

VI. След като излезете от къщата си, не се обръщайте назад, защото яростите ще бъдат вашите придружители.
- Питагор предупреждава своите последователи, че всеки, който започне да търси истината, научи част от мистерията, но се обезкуражи и опита да се върне отново към предишните си начини на порочност и невежество, ще страда изключително много; защото е по-добре да не знаеш нищо за божествеността, отколкото да научиш малко и след това да спреш, без да научиш всичко.


VII. Храни петелът, но не го жертвай; защото е свещен за слънцето и луната.
- Два страхотни урока са скрити в този афоризъм. Първият е предупреждение срещу жертвата на живите същества към боговете, защото животът е свещен и човекът не бива да го унищожава дори като принос към Божество. Вторият предупреждава човека, че човешкото тяло, посочено тук като петел, е свещено за слънцето (Бог) и луната (Природата) и трябва да бъде пазено и запазено, тъй като то е най-ценното средство за изразяване, което човек притежава. Питагор също e предупреждавал учениците си против самоубийството.

VIII. Не приемайте лястовица в къщата си.
- Този афоризъм предупреждава търсещия на истината да не позволява на плаващите мисли да навлизат в съзнанието му, нито безотговорни лица да навлизат в живота му. Той винаги трябва да се обгражда с рационално вдъхновени мислители и с добросъвестни работници.

IX. Не предлагайте лесно дясната си ръка на никого.
- Това предупреждава ученикът да запазва собствения си съвет и да не предлага мъдрост и знания (дясната си ръка) на тези, които не са в състояние да ги оценят. Ръката тук представлява истината, която повдига падналите поради невежество; но тъй като мнозина от неспособните да се възстановят не желаят мъдрост, те ще отрежат ръката, която им е простряна в доброта. Само времето може да доведе до възстановяване на невежите маси.


X. Когато ставате от спалните си завивки, увийте ги заедно и заличете отпечатъка от тялото си.
Питагор насочвал учениците си, които се събуждали от съня на невежеството към будното състояние на интелигентност, да премахват от паметта си целия спомен за предишния си духовен мрак; тъй като един мъдър човек не оставя никаква форма зад себе си, която другите, по-малко интелигентни, ще използват като шаблон за издигането на идоли. 

С други думи, всеки човек, преди да се превърне в стар и мъдър, е бил млад и глупав, но тъй като мъдрият човек е пример за подражание, то той трябва да е премахнал миналото си, в което е бил глупав, така че невежите, които са oще в началото на търсенето на истината, да не боготворят личности, които взимат пример от това минало.

Автор: Васил Стоянов
Powered by Blogger.