НАЧАЛОТО НА ВСЕЛЕНАТА - КОСМИЧЕСКА ИНФЛАЦИЯ И ГОЛЕМИЯТ ВЗРИВ

July 20, 2019

Науката се занимава с хипотези идващи от интелектуална игра с наблюдения на света около нас. Когато дадена хипотеза издържи експериментално тестване, се превръща в теория. Физиката е дялът от науката, изучаващ Вселената, а теорията за "Големия Взрив" е основата в разбирането ни за цялата космическа еволюция довела до нашето съществуване.

ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСТВО

През 20 век Айнщайн тотално преобръща разбирането ни за Вселената. Това което той установява е, че пространството в което съществува нашата Вселена, също така представлява и времето. Не само това, но самото пространство има и способността да се огъва и извива, което води до различни геометрични форми на самата Вселена. На пръв поглед това звучи напълно налудничаво, въпреки че, както следва да разберем, е факт. Самото пространство, в което съществуват всички галактики с техните звезди и планети, е подобно на едно голямо опънато платно върху което съществува всичко. Ако поставим обект с голяма маса върху това платно, то ще се огъне (вдлъбне). По същия начин самото пространство се огъва когато обект с голяма маса или енергия (планета или звезда например) е поставен върху него. Колкото по-голяма маса или енергия притежава обектът, толкова повече ще огъне пространството. Това огъване на пространството наричаме "гравитация", което казваме, че ни тегли надолу. Да се намираш върху повърхността на обект, чиято маса изкривява пространството, в нашия случай - планетата Земя, е аналогично на това да се намираш върху нещо което те спира от това да не пропаднеш в самата вдлъбнатина. Аналогията с опънатото платно е двуизмерно, но изкривяването на пространството се случва в трите ни познати измерения (горе-долу, ляво-дясно, напред-назад). Когато приложим математика върху тази теория на Айнщайн, че време-пространството се огъва, изчисленията са умопомрачително прецизни. Това е основната причина да вярваме, че теорията е вярна. Благодарение на нейните изчисления например, сателитите са поставени на точното разстояние от Земята, така че нито да паднат обратно към нея, нито да отлетят в космоса. Също така сателитите са настроени да предават информацията си към Земята със закъснение, защото гравитацията там е по-слаба и следователно времето тече малко по-бързо за тях.


Това което свързва времето и пространството е откритието, че колкото повече е изкривено пространството, толкова по-бавно тече и времето. Планетата Юпитер например има приблизително 318  пъти по-голяма маса от Земята, следователно ще огъва пространството повече, което означава, че там времето ще тече по-бавно. Ако човек живее на планета с размерите на нашето слънце една година, той и тялото му ще изпитат тази една година без никаква разлика от годината тук на Земята, но ако реши да посети нашата планета, хората тук ще са значително по-стари. Колкото и странно да звучи, това е факт. Следователно огъването в пространството означава и огъване във времето. Това наричаме време-пространство.


ГОЛЕМИЯТ ВЗРИВ

От доста наблюдения, подкрепени от експерименти и математически изчисления, знаем със сигурност, че преди от около 13.7 милиарда години Вселената е била много по-малка на размери. Всъщност Вселената е била точка на сингулярност, или с други думи - безкрайно малка точка. Тази малка Вселена се е разраснала до размерите си в момента и това наричаме "Големия Взрив". Факторът изиграл основна роля в развиването на теорията е постоянното разширяване на време-пространството - преди десетилетия, поглеждайки към далечните галактики, учени установили, че пространството се разширява, а темпото с което го прави се увеличава все повече. Щом време-пространството се разширява това означава, че в даден момент в миналото то е било изключително малко. Изчислявайки темпото на ускорение на разширяване на време-пространството, учените успяли да изчислят и преди колко време то е било точка на сингулярност, от която е бил породен Големият Взрив, а именно - 13.7 милиарда години. Знаем, че всичко което някога ще сме способни да видим, се намира във време-простанството от което и ние сме част. Знаем, че масата е енергия, или с други думи - материята е енергия и енергията е материя. Знаем също така, че енергията никога не може да бъде загубена, тя може само да променя формата си. Прилагайки тези три неща към теорията за Големия Взрив, то това означава, че общата енергия, която изгражда абсолютно всичко в нашата Вселена, е била компресирана в точка на сингулярност. Това е подобно на това Земята да се свие до размерите на грахово зърно - енергията и масата ѝ ще се запазят, но обема ще намалее, което би довело до изключително висока температура, а може би и до създаването на черна дупка. По същия начин, тъй като самото време-пространство е било с размерите на точка на сингулярност, то и цялата енергия в него, изграждаща всички звезди, планети, астероиди, комети и т.н., е била компресирана в тази точка.

ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ

Дотук добре. Знаем, че Вселената ни е била безкрайно малка и чрез разширяването си, време-пространството се е охладило, което дало възможност на енергията да започне да създава небесните тела. Проблемът идва когато се опитаме да разберем какво е имало преди Големия Взрив, или по-скоро какво го е причинило. Най-добрата ни теория, която обяснява причината, както и някои други проблеми, като например защо Вселената ни изглежда плоска при наблюдения и защо температурата ѝ е еднаква във всички посоки, се нарича "Космическа Инфлация". Същността на тази теория е толкова сложна, че тормози дори и хора много добре запознати с физиката. Най-простият начин, по който може да се обясни е следният:
- Абсолютно всичко е продукт на трептения в квантови полета. Трептенията в квантовите полета наричаме "енергия". Например трептенията в квантовото поле на електроните създават електрони. По същия начин учените предполагат, че съществува и квантово поле на космическата инфлация. Това поле притежава толкова енергия, че самите трептения в него генерират големи взривове. С други думи - космическата инфлация е теория, която не само обяснява какво е породило големия взрив, но и предвижда мултивселена в която са се случвали, се случват и ще се случват още големи взривове, които ще оформят други Вселени. Всяка една Вселена е отделна от всяка друга, а това в което всяка от тях съществува се нарича "фалшив вакуум", който е хипотетично пространство, а  пък квантовото поле на космическата инфлация е неделима част от него. Казано по-просто - нямаме представа какво точно представлява, нито най-вероятно някога ще сме способни да обясним неговата истинска природа.

В случай, че решите да споделите нашата статия, ще ви помолим да прикачите името ни "Mind Transcended" като източник. 
Благодарим ви, че отделихте времето да прочетете статията ни!
Powered by Blogger.